Aydın Hedef Gazetesi’ne yaptığı özel açıklamalarda, gelişen ve büyüyen Didim için çözüm önerilerini sıralayan Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şerif Erul, ilçenin turizm potansiyelini değerlendirmesi noktasındaki önceliklerini sıralarken bazı konularla ilgili de tespitlerini paylaştı. Didim’e gelen turistlerin, ilçeye katkısını anlatan Başkan Erul, komşu ilçelerin daha fazla önem gördüğüne dikkati çekerek, artık Didim’in de hakettiği değeri görmesi gerektiğini vurguladı.

whatsapp-image-2024-05-23-at-18-27-14-1.jpeg

“ESNAFIMIZIN YÜZDE 80’İ KIŞIN DÜKKANINI KAPATIYOR”
Didim’e gelen turistlerin öneminde bahseden Erul, Didim’de neden turizmin ilerlemediğine de değindiği açıklamalarında, “Didim’de turistlerin katkısı tartışılmayacak derecede önemli ve keşke biraz daha fazla turistimiz gelse. Didim’de 2004 yıllarında çokça İngiliz vatandaşı buradan evler almıştı, iş yerleri almıştı. Biz onları biraz zamanla kaybettik ama turist her zaman bizim çok değerlidir. Esnafımızın turiste yaklaşımında ise, esnafımız biraz fark koyuyor araya ancak esnafımız genel olarak iyidir yabancı müşterilere karşı. Belli bir yerde artık fiyat listeleri var dükkanın önünde. Bu uygulamanın normal bir vatandaşa da faydası olduğunu düşünüyorum. Mesela Bodrum’a pahalı diyorlardı ancak ucuz yerler de var. Bir iş yerinde bazı şeyler pahalı ise bu durumun hizmetle de alakası vardır. Çarşı ile Altınkum arasında çok büyük fiyat farkı var. Aydın’dan Kuşadası’nı; Muğla’dan Bodrum’u örnek vereyim. Bahsettiğim ilçelerde kışları mekanlar kapanmıyor ancak bu durum Didim’de öyle olmuyor, yüzde 80 esnafımız dükkanını kapatıyor. Çünkü Didim’de 6 ay turizmi yok” dedi.

whatsapp-image-2024-05-23-at-18-27-14-2.jpeg

“DİDİM’DE TURİZM EN AZ 6 AY OLMALI”
Didim’de 3 ay süren turizm sezonunun, 6 aya uzaması gerektiğini belirten Erul, “Didim’de 6 ay turizminin olması için İlçe Kaymakamlığı, belediye, odalar başlayarak böyle hepimize iş düşüyor. Çünkü kimse hafta sonu, özellikle kışın ya da sezonun başı sonu fark etmez, hiç kimse Didim’e kahvaltı yapmaya gelmiyor. Neden gelmiyor? Çünkü biz onun zeminini hazırlamadık. Biz ne yapıyoruz hafta sonları? Didim’de yaşayanlar? Bir şekilde dışarılara gitmeye çalışıyoruz. Didim’in yüzde 10'u dışarıya gidiyor hafta sonları. Aslında buranın suyu, sahili güzel; kışın da havası çok soğuk değil. Niye kimse bize kahvaltıya gelmiyor? Büyük oteller tarafından ilçeye yapılan yatırımın mutlaka faydası olur. Ancak, her şey dahil otelde ki müşteriyi de dışarıya çıkarabilmek için turlar düzenlenebilir. Sezonda bir şekilde bunun için çözüme gitmemiz lazım. Düzenlenecek turlar ile Apollon Tapınağı etrafında belki hediyelik bir şey görecek vatandaş ve dikkatini çekmesiyle alacak. Böyle turlar düzenlenirse orası canlanır. Ama sürekli olarak Apollon Tapınağı ve Altınkum sahili çevresinde ki esnaflar uzun süre açık tutmuyor dükkanını. Didim’de ki otel esnaflarının biraz risk alarak, sezon sonrasında da otellerini açık tutması Didim’e fayda olacaktır. Gerçekten belediyeyle birlikte kaymakamlık toplantılar yapıp sezon uzatılması için nelerin yapılabileceğinin konuşulması lazım” diye konuştu.

whatsapp-image-2024-05-23-at-18-27-14.jpeg

Didimliler ‘Özel’ açılışa akın edecek Didimliler ‘Özel’ açılışa akın edecek

“YUNANİSTAN’DAN BİZE GELEN YOK”
Didim için yapılabilecek tanıtım faaliyetlerinden bahseden Erul, “Yunanistan'ın adalarına şu an Didim’den turlar var. Çok güzel, bu da çok da desteklenen bir şey. Gidelim gezelim ama maalesef Yunanistan’dan bize bir kişi gelmiyor. Yunanistan'ın anlaştığı bir liman var zaten Kuşadası ve Bodrum. Ama Didim için reklam yapılması lazım ki onlarda bize gelsin. Ama biz esnaf, 3 aylık kazandığı ile devam ediyor. Didim için fuarlara gidiyoruz, anlatmaya çalışıyoruz, İstanbul ve İzmir gibi yerlerde. Ama sanırım oralarda da yeterli olamıyoruz. Çünkü gidildiğinde, üç tane otelin reklamı yapılıyor. Didim’in kaliteli esnafa sahip olabilmesi için, her şeyde dört dörtlük olması lazım. Bir yerde bir eksiklik olduğu zaman mesela lokantadan örnek vereyim. Temiz, lezzetli, fiyatının iyi ve güler yüzünde olması lazım” dedi.

“DİDİM ESNAFINDA KUSUR GÖRMÜYORUM”
Didim’de esnafın hiçbir eksiğinin olmadığına değinen Erul, “Sorun olarak, biz kısa bir sezon yaşıyoruz. Çünkü kısa bir sezonda insanlar yeterince o parayı kazanamıyor. Bayram geliyor önümüze şimdi. Belki de bayramla birlikte sezon açılacak. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ile birlikte sezon biter. Bu sezonu biraz uzatmamız lazım. En büyük sorun bu. Eksiklik olarak da, ben Didim esnafında çok da eksiklik görmüyorum. Kendi mesleğimden bir örnek vereyim. Söke'deki ya da Bodrum'daki ya da Kuşadası'ndaki bir berberle buradaki berberin tıraş etmesi mesleki anlamında bahsediyorum, çokta geride değiliz, yeterliyiz. Fiyatlarda da pahalı değiliz. Esnaf olarak zaten birbirimize baka baka da gelişiyoruz. Mesela, 25 sene önce bir berber vardı burada, cama şey yazmıştı, dükkanımız klimalıdır, yazmıştı. Didim, davranış konusunda lezzet konusunda işte tıraş konusunda kalitesini yükselmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi