Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taklit ve tağşiş yapan firmaları açıklamasının ardından, vatandaşlarda hazır yiyecek sektörüne karşı bir güvensizlik oluştu. Yaşanan skandalların ardından özellikle domuz eti ve dana eti arasındaki farkları nasıl ayırt edebiliriz sorusu gündeme geldi. Peki, dışarıda yemek yerken veya et satın alırken domuz eti ile dana etini nasıl ayırt edebiliriz? İşte dikkat etmeniz gereken bazı önemli ipuçları:
GÖRÜNÜM VE RENK FARKI
Domuz eti, dana etine kıyasla daha açık renkte olur. Dana eti genellikle koyu kırmızı renkteyken, domuz eti pembe tonlarındadır. Pişirildiğinde de aradaki fark gözle görülebilir: Dana eti piştiğinde kahverengiye dönerken, domuz eti daha açık bir renkte kalır.
YAĞ ORANI FARKI
Domuz eti, dana etine göre daha yağlıdır. Etin üzerinde beyaz yağ dokuları daha belirgin olabilir. Dana eti, domuz etine göre daha lifli bir yapıdadır.
KOKU FARKI
İki et türü arasında koku farkı da bulunuyor. Domuz etinin kokusu, dana etine kıyasla daha belirgin ve farklıdır. Özellikle pişirme sırasında kendisini belli eden bu durumda, normalin dışında bir kokuya karşı daha dikkatli olmak gerekiyor.
PİŞİRME SÜRESİ FARKLILIĞI
Domuz eti daha kısa sürede pişerken, dana eti daha uzun bir pişirme süresi gerektirir. Ayrıca, piştiğinde domuz eti dana etine göre daha yumuşak bir kıvama sahip olabilir.
Uzmanlar domuz etine karşı daha tedbirli olmak isteyen vatandaşların bu detaylara dikkat etmesini ve güvenilir işletmelerden tüketim yapmayı tercih etmelerini öneriyor.