Aydın Hedef Gazetesi'nden Murat Tan'ın haberine göre; ADÜ Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe İpek Akyüz Ünsal hastanenin internet sitesinde Prematüre Retinopatisi hastalığı üzerine konuştu. Hastalığın genellikle 36. haftadan önce doğan veya bin 500 gramdan düşük doğum ağırlığına sahip bebeklerde görülen bir göz hastalığı olduğunu belirtti. Yaptığı açıklamada “Türkiye'de yapılan bir çalışmaya göre, 32 hafta 6 gün ve bin 500 gramın altında doğmuş bebeklerin yüzde 27’sinde ROP tespit edilmektedir. Bu bebeklerin yüzde 6.7'si ise ileri seviyede tedavi gerektiren durumlarla karşı karşıya kalmaktadır” dedi. 

“ERKEN MÜDAHALE GÖRME KAYBINI ÖNLER” 

Doç. Dr. Ünsal bu hastalığın, gözün iç tabakası olan retinanın yerinden ayrılması gibi ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini ve bu nedenle erken dönemde fark edilmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı. Ünsal, “Tedavi seçenekleri arasında lazer tedavisi ve ilaç enjeksiyonları yer almakta olup erken müdahalenin görme kaybını önlemede daha etkili sonuçlar verdiği belirtilmektedir” diye konuştu. 

“BEBEKLER DÜZENLİ GÖZ MUAYENELERİNE KATILMALI” 

ROP'un ilerlemesini önlemek için uygun neonatal bakımın sağlanması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Ünsal, “Oksijen seviyelerinin dikkatle izlenmesi ve anne sütü alımının artırılması büyük önem taşımaktadır. Anne sütünün, bebeklerin damar gelişimini destekleyici etkisi bulunduğu için, ailelerin bu konuda bilinçli olması gerektiği ifade edilmektedir. Ailelerin, bebeklerinin düzenli göz muayenelerine katılması ve sağlık uzmanlarının önerilerine uyması, ROP’un ilerlemesinin önlenmesinde kritik rol oynar” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Ünsal, gelecekte yapılacak araştırmalar ve sağlık alanındaki işbirlikleri ile ROP’un tedavisi ve önlenmesinde önemli ilerlemeler kaydedilerek bebeklerin sağlık sonuçlarının iyileştirilmesinin hedeflendiğini belirtti. 

Muhabir: MURAT TAN