Vali Yazıcıoğlu Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda Aydın Yüksel Yalova Güzel Sanatlar Lisesi resim bölümü öğrencilerinin eserleri düzenlenen sergide Aydınlılar ile buluştu.

Öğrencilerin eğitim ve öğretim yılı boyunca ortaya çıkardığı 200’ü aşkın eser sergide yer aldı. Sergide kara kalem, akrilik, baskı resimler, üç boyutlu heykeller, minyatürler, kil tabletler, kavramsal çalışmalar yer alıyor.

Güzel Sanatlar Lisesi’nin Bölüm Başkanı Özlem Yeşildağ, resim öğretmenleri Emine Fide Rüzgar, Mahmut Nayır sergiye gelen veli ve vatandaşları karşılayarak sergiyle alakalı bilgilendirmelerde bulundu.

SERGİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİLME YAPILDI
Sergiyle alakalı bilgilendirme yapan Güzel Sanatlar Lisesi’nde Resim Öğretmeni Emine Fide Rüzgar, “Yıl sonu sergimizde kara kalem, akrilik ve baskı resimler var. Aynı zamanda 3 boyutlu dediğimiz heykellerimiz var. Bunların hepsi yıl boyunca öğrencilerin gördüğü derslerin ürünleri. İmgesel ve desenlerimiz zaten bizim okula girerken de daha sonra üniversite sınavına girerken de baz alınacak bir çalışma. İmgesel dediğimizde de öğrencilere bir konu veriyoruz. Konu üzerine mekanla beraber bunu aktarıyorlar.

Desen bizim temel ana derslerimizden birisi. Akrilik çalışmalarımızda da çocukların hem özgün çalışmaları var hem de reprodüksiyonlar var. Reprodüksiyonlar da ise ünlü ressamların, özellikle Rönesans ve Barok döneminin birçok çalışması var. Aynı zamanda öğrencilerimiz 4 yıl içerisinde grafik dediğimiz bir ders alıyorlar. Bu grafik dersinde de baskı resim, mesela şu an serigrafi baskısı gördüler, monotipi baskı gördüler. Bu yaptıkları baskıların da örnekleri var. Üç boyutlu dediğimiz derste de çocuklar heykel çalışmalar yapıyorlar. Bunda da büstler, tamamen kendi yaratıcılıklarını ortaya koydukları özgün çalışmalar.

Geleneksel Türk sanatları dersimizde de öğrencilerimize minyatür yaptırıyoruz. Burada da minyatür örnekleri var. Bilindiği üzere minyatür birçok farklı malzeme üzerine yapılabildiği için biz de burada hem kağıt üzerine, hem ahşap üzerine, tepsiler üzerine yaptık. Bunlar aynı zamanda ağaç dallarına, yapraklarına da yapılabiliyor. Deri üzerine de yapılabiliyor. Bir de kavramsal çalışmalarımız var.

Kavramsal çalışmalarımız da öğrencilerin bilgi birikimlerini bir kavram üzerinden yola çıkarak bir anlatım tarzı ortaya çıkıyor. Öğrencilerimize de kavramsal çalışmalarında bir köşe ayırdık. Üç boyutlu dersimizde aynı zamanda çocuklar kil şekillendirmesinin üzerine kalıp olarak tablet şeklinde çalışmalar yaptılar” dedi.

“ESERLERİMİZİN HEPSİ AKADEMİK”
Öğrencilere sadece eğitim değil öğretim de verdiklerini dile getiren Rüzgar, “Bütün öğrencilerimizin çalışmalarını sergilendik. Bizim klasik bir hobi sergisinden bir farkımız var çünkü bunlar hepsi akademik. Biz öğrencilere yalnızca eğitim değil, öğretim de veriyoruz. Çocukların resimlerine baktığınız zaman bile onun naifliğini görebilirsiniz. Fırça vuruşlarından, renklerinden o naifliğini görebilirsiniz.

Mesela reprodüksiyon çalışmalarda insanlar reprodüksiyona kopya olarak bakıyor ama aslında reprodüksiyon dediğimiz şey yalnızca kopya demek değil. Kopya demek bir resmin aynısını yapmak ama burada sanatçıyı tanıyor. Fırça vuruşlarını tanıyor, onun rengini algılıyor, renk geçişlerini görüyor.

Mesela bir Barok dönem resmiyle, bir Rönesans dönem resmiyle, bir süreli dönem resmi aynı değil. Hem o dönemleri tanımış oluyor hem de o dönemin ressamlarının ruh halini de anlamış oluyor. Yani burada reprodüksiyona bu açıyla bakmak da gerekiyor” ifadelerine yer verdi.