Efeler’de 45 yıldır fotoğrafçılık yapan İlhami Soydal, teknolojinin hızla gelişmesiyle fotoğrafçılık sektöründe yaşanan büyük değişimlere dikkat çekti. Eskiden vesikalık fotoğrafların hazırlanmasının günler sürdüğünü ifade eden Soydal, günümüzde bu sürecin dakikalar içinde tamamlanabildiğini belirtti. Vatandaşların genellikle yıl sonuna doğru yoğunluk oluşturduğunu dile getiren Soydal, fotoğrafçılıkta büyük değişimler yaşandığını aktardı.
“YIL SONUNA DOĞRU İŞLER ARTIYOR”
Fiyatlarda henüz bir zamma gidilmediğini belirten Soydal, “Yıl sonunun bitmesiyle birlikte yoğunluk önemli ölçüde azaldı. Özellikle ehliyet yenileme, pasaport çıkarma, pasaport yenileme ve kimlik yenileme işlemleri yıl sonuna doğru hızlanıyor, ancak şu anda bu taleplerde belirgin bir düşüş var. Şu an için geçen senenin fiyatlarıyla çalışıyoruz ve henüz bir zam uygulanmadı. Aydın'da fiyat artışları konuşuluyor ancak resmi liste elimize ulaşmadığı için yeni tarifeyi uygulamıyoruz. Buna karşın, çevre illerde ve ilçelerde Nazilli ve Kuşadası'nda fiyatlar artırıldı. Şu anda 4 adet biyometrik veya vesikalık fotoğrafın ücreti 250 TL. Vatandaşlar, yıl sonuna doğru pasaport fiyatlarının zamlanacağı endişesiyle randevu almaya yöneliyor. Bu nedenle yıl sonunda pasaport randevularında yoğunluk yaşandığı gibi, bizim işlerimizde de artış oluyor. Biz vatandaşların işler sıkışmadan erkenden gelip vesikalık fotoğraf çekilmelerini öneriyoruz” dedi.
“HER ŞEY ÇOK HIZLI”
Teknolojinin çok hızlı geliştiğini aktaran Soydal, “Yeni nesil gençler artık beklemeyi hiç sevmiyor. Örneğin, bir işlem için "15 dakika sürecek" dediğimizde bile "Ay, 15 dakika mı bekleyeceğiz?" diye tepki veriyorlar. Oysa eskiden vesikalık fotoğraflar 3-5 günde teslim ediliyordu. Özellikle nikah işlemlerinde, fotoğraflar hazır olmadan tarih belirlenemezdi. Şimdi ise her şey çok hızlı. Teknolojinin bu anlamda büyük bir kolaylık sağladığını söyleyebiliriz. Eskiden fotoğrafları biz basıyorduk ve müşteriler, sonuçlarını merakla bekliyordu. Şimdi ise herkesin telefonunda on binlerce dijital görüntü var. Ancak bunlar gerçek fotoğraflar değil, sadece dijital kayıtlar. Virüsler, arızalar veya unutkanlık nedeniyle kolayca kaybolabiliyorlar. Fotoğrafçılıkta büyük değişimler yaşadık. Siyah beyaz karanlık odalardan, renkli baskılara ve dijital makinelerle çalışmaya kadar her aşamayı gördük. Günümüzde sistem çok hızlı ve pratik, ama sanat yine sanattır. Müşterilerle konuşurken yüzlerinin nasıl görüneceğini, ışığın nasıl etki edeceğini, hatta gıdık çıkıp çıkmayacağını bile anlayabiliyoruz. Bu sanatsal bakış açısı hala değişmedi. Fiyatlar her yerde benzer seviyelerde, ancak ben yine de elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum” ifadelerini kullandı.
“BASİT USULUN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ”
Sektördeki sıkıntılarına değinen Soydal, “Genel olarak ufak tefek sıkıntılarımız oluyor tabii ki. Örneğin, gerçek usulde çalışan esnaflar olduğu gibi basit usulde çalışan esnaflar da var. Ben ise bunun eşitlenmesini istiyorum. Yıllardır gerçek usulde çalışıyoruz, düzenli olarak yüksek vergiler ve KDV ödüyoruz. Ancak aynı sayıda ve kalitede fotoğraf çeken bazı meslektaşlarımız, basit usulde oldukları için daha düşük vergi ödüyorlar. Bana göre, basit usul kavramının tamamen kaldırılması gerekiyor. Az kazanan az, çok kazanan çok vergi ödesin. Bu sadece fotoğrafçılar için değil, börekçilerden berberlere, kuaförlerden diğer küçük işletmelere kadar her sektör için geçerli olmalı. Piyasada çok ciddi sayıda fotoğraf çeken ancak basit usulde kayıtlı olan işletmeler var. Kira anlaşmaları nedeniyle daha düşük vergi ödüyorlar, ancak gerçekte düşük kira ödemedikleri halde bu statüden faydalanıyorlar. Bizim beklentimiz, hükümetin bu konuyu ele alması ve adil bir düzenleme getirmesi. Herkes kazancına göre vergisini ödemeli, eşit şartlarda rekabet etmeli” diye konuştu.