Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Murat Tan'ın haberine göre; Aydın Germencik, 3 Aralık’ta 4 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Deprem sonrasında ilçedeki bazı tarlalarda dev çatlakların meydana gelmesi endişeye neden olurken, soru işaretlerini de beraberinde getirdi. İlçe sakinlerine büyük panik yaşatan soruna dikkati çekerek uyarılarda bulunan Germencik Çevre ve Doğa Derneği Sözcüsü Uzman Doktor Metin Aydın, “Germencik’te deprem oluyor, başlangıç noktası jeotermal santral. Germencik’te toprak yarılıyor-göçüyor, başlangıç noktası jeotermal santral. Germencik’te gökten asit yağıyor, başlangıç noktası jeotermal santral” ifadelerini kullandı.
“AYDIN’DA DAHA NELERİN OLMASI GEREKİR?”
“Aydın’da gök kubbe, topraklar yarılıyor, göçüyor, başımıza taş asit yağıyor” sözleriyle oluşan dev çatlakların sorumlusunun JES’ler olduğuna vurgu yapan Dr. Aydın, “Sözün özü; Aydın büyük felakete adım adım göz göre göre yaklaşıyor. Ama Aydın ili topyekûn suspus olmuş, sanki hipnoz olmuş olan biteni öylesine izliyor. Allah aşkına sizlerin jeotermalin çevreye, sağlığa, sürdürülebilir yaşama zararlı olduğunu anlamanız için Aydın’da daha nelerin olması gerekir?” dedi.
PROF. DR. ÖZKAYMAK’IN AÇIKLAMALARI AKILLARA GELDİ
Germencik’teki depremin başlangıç noktası olarak da Maren JES’i işaret eden Dr. Aydın’ın açıklamaları büyük dikkat uyandırırken, dev çatlak oluşan tarlalarda yapılacak analizler sonrasında açığa çıkacak bulgular merak konusu oldu. Bazı uzmanların geçtiğimiz süreçte dünyada yüzölçümü başına en fazla sayıda JES’in olduğu yerleşim yeri olan Aydın ile ilgili yaptığı bazı uyarılarda JES’lerin depremi tetiklediğini savunduğu bilinirken, Dr. Aydın’ın son uyarısı dikkat çekici bulundu. Dr. Aydın’ın açıklamaları aynı zamanda Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak’ın, geçtiğimiz Kasım ayındaki jeotermal aktivitelerin depremleri tetikleyip tetiklemediğinin incelenmesinin gerektiği yönündeki uyarısını da akıllara getirdi.
“SİSMOMETRE KURULUMU ŞART”
Hatırlanacağı üzere Prof. Dr. Özkaymak, Afyon'da 13 Ekim günü merkez üssü Sinanpaşa olan 4.4 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklamasında, jeotermal aktivitelerin depremi tetiklemiş olabileceğini belirterek incelenmesi gerektiğine vurgu yapmıştı. Aydın ile birlikte Afyonkarahisar, Salihli, Manisa ve Doğu Anadolu bölgesinin de içinde yer aldığı Akşehir- Simav fay sistemi içerisinde çok sayıda jeotermal alanın yer aldığını belirten Prof. Dr. Özkaymak, “Bu bölgelerde jeotermal faaliyetler yürütülüyor. Bu noktalara sismometrelerin kurulması gerekiyor” ifadelerini kullanmıştı.