Aydın Hedef Gazetesi'nden Murat Tan'ın haberine göre; Kuşadası’na gelen kruvaziyer gemilerinin yolcularına bazı internet acentelerince yüzde 40’ı Viator isimli yurt dışı kaynaklı siteye komisyon olmak üzere toplamda 14-19 dolar aralığındaki komik fiyatlara İzmir Efes turuna rehber, araç ücreti ödenerek hizmet verildiğinin ortaya çıkması büyük yankı uyandırdı.
Yaşanan duruma tepki gösteren İZKUTED Başkanı Bilgin, “Viator isimli yurt dışı kaynaklı siteye komisyon ödeyerek, 8 dolara Efes turuna rehber, araç ücreti ödeyerek operasyon yaparsanız, bu destinasyona en büyük zararı sizler verirsiniz” dedi. Bir internet sitesi acentesi tarafından ‘Kuşadası Limanı'ndan Efes ve Artemis Tapınağı Özel Turu’nun yalnızca 14 dolar olarak fiyatlandırılması yaşanan vahim durumu da gözler önüne serdi.
“TURİZM PAYDAŞLARI NEREDESİNİZ?”
Uyguladığı fiyat politikasıyla Kuşadası’nın marka değerinin düşmesine neden olan Viator isimli tur rezervasyon sitesinin TripAdvisor adlı seyahat acentesinin yurt dışı kaynaklı yan kuruluşu olduğuna belirten Bilgin, “ Türkiye’ye yaptığı rezervasyonlardan kazandıkları yüzde kırk komisyonlara vergi ödüyorlar mı? Bu siteye üye olup, tur alan internet acenteleri de dolayısıyla gerçekleştirdikleri turları vergi ödemeden gerçekleştiriyorlar” dedi. Komik tur fiyatlarının 14-19 dolar arasında değiştiğine dikkati çeken Bilgin, “Komik tur fiyatları ile tura çıkan turistler Türkiye’de bedava gün geçiriyorlar. İnternet acenteleri sırf yolcu kapma sevdasına bu kadar ucuza tur çıkartırken acaba tur sırasında girdikleri dükkanlarda satış olur da, bu satışlardan ödenen hanutlardan kazanç sağlayabilir miyizin matematiğindeler. Sorarım sizlere; rehberli, D2 belgeli bir tur kişi başı sekiz dolara nasıl yapılabilir? Bu internet sitelerini denetleyen yok mudur? Vergi daireleri neredesiniz? Turizm İl Müdürlükleri neredesiniz? Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB), Turist Rehberleri Odaları Birliği (TUREB), turizm paydaşları neredesiniz?” ifadelerini kullandı.
“NEDEN KUŞADASI’NDA ALIŞVERİŞ YAPSIN”
“Bir ülkenin marka değerini bu kadar düşürmeye kimsenin gücü yetmez” diyen Bilgin, “Kimse bu ülkeye bu kadar hainlik yapamaz. Eğer X acentesi ederinde satarsa, o X acente elit ve aydınlık yüzü olur. Mali ve sektörel olarak taksicilerin yarattıkları sıkıntıları kimse reddedemez zaten. Ama bir private tur ürününün pazardaki fiyat skalası 14-40 dolar arası ise o destinasyonun marka değeri kalmamıştır. Şöyle düşünün; sen ürün kataloğunda ya da web sitende ya da partnerine fiyat teklifi verdiğinde bu fiyat skalasının olduğu ortamda bölgeyi ve ürününü olması gereken fiyatta pazarlayamazsın pazarlayamayız. Eğer siz 14 dolara tur satarsanız; Bu durumda da neden turist Kuşadası’nda alışveriş yapmıyor diye kara kara düşünürüz. Kuşadası’na gelen turistin bu destinasyona saygısı kalmazsa, bu bölgeye güvenmezse neden buradan mal alsın? Neden Efes girişine 40 Euro ödemeyi kabul etsin? Neden rehbere iki üç dolardan fazla tip ödesin?” dedi.
KUŞADASI HIZLA UCUZ TURİZMİN KUCAĞINA İTİLİYOR
Hatırlanacağı üzere ilçedeki turizmin önemli paydaşlarından olan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, sezonu 1 milyonun üzerinde kruvaziyer yolcusu ile kapatmayı beklediklerini açıklamıştı. Temmuz ve Ağustos aylarının oldukça iyi geçtiğini de belirten Günel, “Önümüzdeki yıl bu sayının daha da artacağını ve yeni rekorlar kırılacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Günel’in kruvaziyer turizmi güzellemelerine karşın İZKUTED Başkanı Korhan Bilgin’in değindiği yolculara ucuza tur satan internet acenteleri sorununa yönelik çıkışıysa büyük yankı uyandırdı. Bilgin’in altını çizdiği komik fiyatlarla yapılan turlar, Kuşadası'nın turizmdeki marka değerini hızla düşürürken, Günel’in geçtiğimiz süreçteki açıklamalarıysa turizmi sadece sayılarla değerlendirdiği izlenimine neden oldu. Turizmi sadece kruvaziyer yolcu sayısıyla övmenin, destinasyonun gerçek sorunlarını örtbas etmeye yetmeyeceği aşikarken, Günel’in Kuşadası’nın hızla ucuz turizmin kucağına itildiğinin farkına vararak tüm paydaşlarla birlikte esaslı adımlar atması, ilçenin geleceği açısından da büyük önem arzediyor.
İLÇE ESNAFI DA DERTLİ
Öte yandan Kuşadası Ege Port Limanı'na demir atan kruvaziyer gemilerinden ilçeye gelen turist kafilelerinin kendilerine bir faydası olmadığından ilçe esnafı da sıklıkla dert yanıyor. Özellikle Efes Antik Kenti, Meryem Ana evi gibi tarihi mekanları ziyaret eden turistlerin ilçe merkezinde vakit geçirmediği ve alışveriş yapmadığını belirten esnaflar, yerel yönetimin turistlerin ilçede tutulması için yeni cazibe alanları oluşturması gerektiğini ancak buna dönük esaslı hiçbir çalışma gözlemleyemediklerini ifade ediyor.