Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Murat Tan'ın haberine göre; Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Ilıcabaşı Mahallesi’nin yıllardır çözülemeyen kentsel dönüşüm sorunu her geçen gün derinleşmeye devam ediyor. Mahalle Muhtarı Alim Tarım, 1973 yılında inşa edilen binaların bugüne dek onarılmadığını bu nedenden dolayı en küçük depremde büyük bir yıkım alacağını belirtti.
Ayrıca Tarım, mahallenin internetinin olmadığını ve yetkililerden en kısa zamanda hizmet beklediklerini kaydetti.
“YOLDAN GEÇEN ARAÇLAR BİLE EVLERİ SARSIYOR”
Mahallenin en büyük sorunun binalar olduğunu ifade eden Tarım, “2013 de kentsel dönüşüm için proje başlatıldı fakat 11 katlı binalar yapmak istediklerini belirttikleri için insanlar imza atmak istemediler. Öyle olunca da yetkililer, uğraşmadı burayı bıraktı. Burada yaşayan insanlar el emeğiyle kargılardan sepet örme, şemsiye örme gibi birçok el işi ürünler yapıyor. Haliyle insanlar bunun için alanlarının olmasını istiyor. Buradaki binalar 1973’de yapılmış, yani baktığınızda 51 senelik binalar.
Yoldan geçen bir araç bile evleri deprem oluyormuş gibi sarsıyor. Yani illa buraların onarılması için deprem mi olması lazım? İnsanların can mı vermesi lazım? Yıkılacak binalar arasında insanlar bir oda da yaşamaya çalışıyorlar. En önemli temel ihtiyaçlardan biri haline gelen barınma sorunun çözülmesi lazım. Yaşam kalitesi yükselirse çocuklara daha iyi bir yaşam sunulur. Yetkililerden bu konuda destek bekliyoruz. Burası çok ciddi bir sorun haline geldi. Ilıcabaşı kayıp şehir halinde, kimsenin umurunda değil” dedi.
“GENÇ NESİLLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ”
Barınma ihtiyacı çözülürse bir düzenleme gelirse mahallede her şeyin çok daha güzel olacağını belirten Tarım, "Burası Şirince, Nazarköy modeli gibi olsa ne güzel olur. Buraya bir düzen gelirse ekonomiye de can gelir, çocuklarımızda iyi bir yaşantıda yaşarlar. Genç neslimizi sahip çıkmalıyız. Ellerinde iş imkanı var. Çoğu kargılardan sepet aksesuar ürünleri yapıp Türkiye’nin birçok yerine gönderiyor. E-ticaretle uğraşanlar da var. Bu güzel bir değer ülkemiz için bunu destekleyecek imkanlar olması gerekiyor” diye konuştu.
“İNTERNETİMİZ YOK”
İnternetlerinin iki senedir olmadığını dile getiren Tarım, “Burada iki senedir internet yok. Daha öncesinde birkaç kere çalındı. Ondan sonra da bir daha internet bağlantısı yapılmadı. AVM’yi geçince bizim mahalleye girildiği çok net anlaşılabiliyor. Kayıp şehre giriyorsunuz. Aydın'ın orta yerinde, şehrin göbeğinde internetimiz yok. Buraya bir altyapı sağlansa bu sorun çözüm getirilsin istiyoruz. Buradaki çocuklara bu şekilde nasıl eğitim sağlansın?" dedi.
"GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKALIM"
Çocuklara sahip çıkılması gerektiğini belirten ve sorunları yetkililere ilettiğini belirten Tarım, ancak olumlu dönüş alamadığını kaydetti. Mahallede şu anda 3 bin kişi yaşadığını ifade eden Tarım, "Ama artık yerli halk da yavaş terk ediyor burayı. Buradan yetkililere sesleniyorum lütfen sesimize kulak verin. Çocuklarımıza, geleceğimize sahip çıkalım” ifadelerini kullandı.
“AYDIN BİLMİYOR”
Mahallede yaşayan başka bir vatandaş Adem Onat, “Binaların yıkılıp yenilenmesini istiyoruz. 1973 yılından dikilen binalar bunlar. Arsamız geniş bunlar yıkılıp yerine yeni binalar yapılması gerekiyor. 3 katlı 4 katlı binalar yapılmasını istiyoruz. Burada yaşayan yerli vatandaş el işi ürünler yapıyorlar. Sepet örüyorlar, plajlara, otellere şemsiyeler yapılıyor. Birçok şehre gönderim yapılıyor ama bunu Aydın bilmiyor” dedi.