Aydın’ın en önemli tarım ürünleri arasında yer alan incirde hasat sezonu başladı. Yaş incirin merkezi olan Buharkent ilçesinde üretici günün ilk ışıklarıyla hasat ettiği ürünü uzun süre muhafaza edemediği için tüccara satıyor. Geçen yıla oranla maliyette yaşanan artışa rağmen incirin satış fiyatı ise bu yıl değişmedi. 

Incir Fiyati Maliyetin Altinda Kaldi 488170 Da13F7Fc20Ec11D86E5C8D4484368B2C

“MALİYETİ 76 TL”
Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, hasadın başladığı günden bu yana incirin fiyatının düştüğünü dile getirerek, “İlk taze incirin kasaya girmesi ile bugün arasında 15 gün geçmesine rağmen incir fiyatı “hal dışı esnaf” grubu tarafından rekabet kurallarına muhalif olarak 25 TL’ye düşürüldü. Taze incirin kilogram maliyeti 76 TL’dir. Üreticimiz 25 TL’den yaş incir satarak büyük zarar etmektedir.” dedi.

Incir Fiyati Maliyetin Altinda Kaldi 488170 Fcc6075Bcf4Ff19A3744068Da8B5A707

Buharkent dışında Aydın’ın hiçbir ilçesinde incirin yaş olarak satılmadığını söyleyen Başkan Özdamar, “2023 yılı 51-55 kalibre incir 120 TL’den satın alınmıştır. Kuru incirin kg maliyet fiyatı 162 TL’dir. Kuru incir yüzde 15 kâr ile 186 TL’ye satma tahmininden hareket ederek; 3,5 kg yaş inciri 25 TL’den satarsak kuru incirimizi 87,5 TL’ye elden çıkarmış oluruz. Bu durumda kuru incirde kg zararımız 98,5 TL’ye karşılık gelmektedir. Buharkent’in ilçe olarak yaş incir üretimi ortalama olarak 22 bin 500 tondur. Bu fiyatlarla 985 incir üreticisi olarak toplam zararımız 2 milyar TL olmaktadır. Retçinin her birinin ortalama zararı ise kabul edilmeyecek düzeydedir.” ifadelerini kullandı.

Savcilli Ve Kizildere Alarm Veriyor Yeralti Sulari Kullanilamaz Hale Geliyor Internet 383589 96578B6F1301A5757Fa6Ee8F9B5Bab2E-1

“YANLIŞ UYGULAMALARDAN VAZGEÇİLMELİ”
Üreticinin zararının ortadan kaldırılması için yapılması gerekenleri de sıralayan Özdamar, “Bazı yanlış uygulama ve inanışlardan vazgeçmemiz gerekmektedir. İncir saklanırsa esmerleşmektedir. İncirin kararmasının ana nedeni + 4 derecede, eğer bu imkan yoksa rüzgar alabilecek ve zeytin kasalarından yığın yapmadan saklamaktan geçmektedir. İnciri seyreltmemiz gerekir fikri yalnız bizde geçerlidir. Bizim dışımızda Aydın’ın hiçbir ilçesi taze satmamakta ve inciri değer kaybetmemektedir. Eğer soğuk havada saklama imkânımız yoksa pek çok üreticimiz gibi sandık tipi derin dondurucularda değerini buluncaya kadar saklayalım. Taze incirde alıcı sıkıntısı yok, rekolte fazlası yok, topu topu ülke tüketiminin yüzde 75’ini üretiyoruz. Kaybeden üretici, kaybeden tüketici kazanan aracılardır. Taze incirinizi maliyetinin altında satmayın, veya sattığınızı en az düzeye indirin.” diye konuştu.

Muhabir: Mine Eren