Coğrafi işarete sahip Aydın kestanesinin ünü kıtaları aşarken damakları tatlandırmaya, Uzak Doğu sofralarını süslemeye devam ediyor. Nazilli'de üretilen kestane şekeri, başta Japonya olmak üzere çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor. Aydın'ın Nazilli ilçesine bağlı Aksu Mahallesi'nde üretilen kestane şekerinin özellikle Uzak Doğu'da talep görmesi dikkat çekiyor. Bin 200 rakımlı Aksu ve Işıklar mahallelerinde yetiştirilen dünyaca ünlü şekerci kestanesi, kebabının yanı sıra kestane şekeri olarak da ön plana çıkıyor.
En Büyük Pazar Japonya!
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan işletmeci Ersan Çetin, "Türkiye'de kestane üretiminin yüzde 30'unu Aydın karşılıyor. Aydın'daki üretimin de yarısını Nazilli karşılıyor. Dünyanın en iyi ve en doğal kestane şekerini de biz üretiyoruz. En büyük pazarımız ise Japonya. Japonlara birinci kalite bizden, 2. ve 3. kalite kestane şekeri ise İspanya ile İtalya'dan gidiyor" ifadelerini kullandı.
15 Yıldır İhtiyacı Karşılıyorlar
Japonların 15 yıldır birinci kalitedeki kestane şekeri ihtiyacını karşıladıklarını dile getiren Çetin, "Türkiye'de de sadece bizden alıyorlar. Yıllık 400-500 ton kestane şekeri üretiyoruz. 60 civarında kadının çalıştığı işletmemizde kestaneler tek tek elde işlenerek kestane şekerine dönüştürülüyor. Glikoz ve koruyucu madde kullanmadığımız, aynı zamanda da elde üretim yaptığımız için Japonların tek tercihi biziz" dedi.
Japonlar Çok Seçici!
Japonların kestane şekeri konusunda son derece seçici olduklarına işaret eden Çetin, şunları kaydetti: "Babam Mustafa Çetin 18 yıl önce köyümüzde kestane şekeri üretimine başladı. Geçtiğimiz yıllarda kestanemiz coğrafi işaret aldı. Yani kestanemizin değeri bir kat daha arttı. Biz ise kestane şekeri üretiminde iddialıyız. Sırrımız glikoz ve katkı maddesi asla kullanmamamız. Sadece pancardan elde edilen şekeri kullanıyoruz. Bölgemizdeki en kaliteli kestaneleri üretimde kullanıyoruz. Kestaneler tek tek elden geçiriliyor. Diğer üretim yapılan yerlere göre bizim üretimimiz fabrikasyon değil ve doğal olması nedeniyle ilk tercih nedeni."
Zorlu Üretim Süreci
Nazilli'nin yüksek rakımlı Aksu ile Işıklar mahallelerinde hasat edilen ve 'şekerci' adı verilen kestaneler, üzerindeki dikenden daha kolay çıkartılabilmesi için yaklaşık bir ay kuyularda bekletilmesinin ardından kabuklarından ayrılıyor. İşletmede sıcak suda 5-10 dakika haşlanan kestaneler dış kabuklarından ayrılması için çalışanlar tarafından tek tek elden geçiriliyor. Kestaneler dağılmaması için 4'lü gruplarda tüle sarılırken sonrasında haşlanıyor, yıkanıyor, şuruplanıyor. Bir gün dinlenmeye bırakılan kestaneler kıvama ulaştıktan sonra tüller açılıp ambalajlanarak satışa sunuluyor.