Aydın’ın Germencik ilçesi Tekin Mahallesi’nde HEZ Jeotermal Şirketi tarafından iki aydır sürdürülen jeotermal kaynak arama amaçlı sondaj çalışmaları, mahalle halkının tepkisine yol açtı. Germencik Çevre ve Doğa Derneği (TEKÇED) Sözcüsü Dr. Metin Aydın, sondaj faaliyetlerinin hem çevreye hem de bölge halkının can ve mal güvenliğine zarar verdiğini belirterek sert açıklamalarda bulundu.
KANALLARA DİKKAT ÇEKTİ
Sondaj sahasının incir ve zeytin bahçeleri arasında yer aldığını ifade eden Dr. Aydın, bölgeye yalnızca bir traktörün geçebileceği dar bir yol üzerinden ulaşım sağlandığını vurguladı. Ancak şirketin ağır tonajlı araçlar kullanmasının, hem yolun yapısına zarar verdiğini hem de mahalle sakinleri için büyük bir tehlike oluşturduğunu dile getiren Dr. Aydın, “Şirket inşaat faaliyetleri sırasında ağır tonajlı araçlar kullanmaktadır. Bu durum ise hem bu yol üzerinde yaşayan hem de bahçelerine ulaşmak isteyen mahalle sakinlerinin can ve mal güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Normalde kanuni mevzuata göre şirket bu yolda ağır tonajlı araçlar geçirebilmek için Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden yol geçiş izni almak zorunda. Tekin mahalle halkı ve TEKÇED derneği Büyükşehir Belediyesi’ne yazılı ve sözlü olarak bu konu ile ilgili başvursa da aradan 2 aylık süre geçmiş olmasına rağmen belediyen geri dönüş olmadığı gibi, belediye bu köy yollarında gerekli güvenlik tedbirlerini de almadı" dedi.
"ADETA AKROBASİ YAPMAKTADIR"
Sonuçta bugün gelinen nokta itibarı ile yolun yol olmaktan çıktığını belirten Aydın, "Yol çamur-çukur-su-kanal ve künk boruları ile delik deşik edildi. İnsanlar zıplayarak yok kenarlarından evlerine ve bahçelerine ulaşmaya çalışmakta, yol kenarlarına kazılan kanal ve künk borular içlerine düşmemek için adeta akrobasi yapmaktadır” ifadelerini kullandı.
STRESTEN ERKEN DOĞUM YAPTI
Bölgedeki tehlikelerin sadece insanlar için değil, hayvanlar için de büyük risk oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Aydın, kısa süre önce bir koyun sürüsünün bu yoldan geçirilirken gebe bir koyunun künk borusuna düştüğünü aktardı. Stres nedeniyle erken doğum yapan koyunun durumu, köylülerin endişesini daha da artırdı. Belediye tarafından gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığını söyleyen Dr. Aydın, “Gelen zabıta ekipleri yol güvenliği için sadece birkaç tahta parçası koymakla yetindi. Bu durum, yetkililerin halkın güvenliğine ne kadar duyarsız olduğunu gösteriyor” dedi.
“BELEDİYELER, JEOTERMAL ŞİRKETLERİN YANINDA"
Dr. Aydın, Aydın’daki belediyelerin jeotermal şirketlerle iş birliği içinde olduğunu iddia ederek, “Tekin mahalle halkı bu korkuyu her gün yaşamakta, yetkiler ise bu sorunu gidermeme konusunda ısrar etmeye devam etmekte. Belediyelerin bu tutumu ne yazık ki bu tip olaylarda onların kimin tarafında olduklarını gösteren ibretlik bir durumdur. Görünen o ki Aydın’da belediyeler halkın şikayetlerini dikkate almıyor, onları muhatap görmüyor. Kanunları uygulamayan belediyeler jeotermal şirketlerle ittifak kurmayı tercih ediyor. Anlaşılan o ki Aydın’da belediyeler, jeotermal şirketlerin köyün taşıyla köyün halkını vurmasına çanak tutuyor” şeklinde konuştu.