Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kaplangöray, obezitenin genç yaşlarda kalp krizi vakalarının artmasının ön önemli nedenleri arasında yer aldığını aktardı. Kaplangöray, egzersizin ihmal edilmesi, sigara ve sağlıksız beslenmenin de olumsuz tablodaki etkisine parmak bastı.  

Kalp krizi gençleri esir aldı! İşte bir numaralı nedeni

Obezite Kalp Krizini Tetikliyor

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kaplangöray, 40 hatta 30 yaş altındaki genç bireylerde kalp krizlerinin artışına dikkat çekti. Genç yaşlardaki kalp krizi nedenlerinin başında obezitenin geldiğini belirten Kaplangöray, obezitenin kan basıncını, kolesterol düzeylerini ve diyabet riskini etkilediğini kaydetti. Kaplangöray, bununla birlikte fiziksel olarak aktif olmamanın da kalp krizi riskini yükselttiğine dikkat çekti. 

Kalp krizi gençleri esir aldı! İşte bir numaralı nedeni

Diyabetik Hastalarda Risk Daha Fazla

Kaplangöray, "Diyabetik hastalarda kalp hastalığı riski normal bireylere göre 2 kat daha fazladır ve kalp sorunları diyabetik bireylerde genç yaşta başlayabilir. Çünkü diyabetten kaynaklanan yüksek kan şekeri seviyeleri, kalbin beslenmesinden sorumlu kan damarlarına ve sinirlere zarar verebilir. Bu kişilerde ayrıca yüksek tansiyon ve obezite gibi rahatsızlıklara sahip olma ihtimali daha yüksektir” ifadelerini kullandı. 

Kalp krizi gençleri esir aldı! İşte bir numaralı nedeni

Sigaranın Etkisi Büyük!

Kaplangöray, kalp krizinde sigaranın da etkisine parmak bastı. Sigara dumanının 7 binden fazla zararlı kimyasal içerdiğine işaret eden Kaplangöray, sigaranın kanın kimyasal yapısını değiştirdiğini anlattı. Kaplangöray, kimyasal yapısı değişen kanın atar damarlarda plak oluşumu ve plağın hızlı ilerlemesine neden olarak tıkanıklığa, dolayısıyla da kalp krizi ve felce yol açabileceğine dikkat çekerek kalp damar hastalıklarından kaynaklanan ölümlerin yaklaşık 5'te 1'inin sigara içmekle bağlantılı olduğunu söyledi.  

Kalp krizi gençleri esir aldı! İşte bir numaralı nedeni

Kalıtsal Faktörler Etkileyebiliyor

Kaplangöray, egzersizi yaşamın bir parçası haline getirmek, düzenli spor, sağlıksız ve düzensiz beslenmeden kaçınma ile stresten uzak durulmasının da kalp krizlerinin önlenmesinde büyük önem taşıdığını ifade etti. Kalıtsal faktörlerin de rahatsızlıkta etki yapabildiğini dile getiren Kaplangöray, şunları kaydetti: “Ailenizin kalp geçmişini bilmek ve bunun için de alınabilecek tedbirlerin farkında olmak muhtemel kalp krizi ve diğer damar tıkanıklığının önlenmesi ve tedavisinde oldukça önemlidir.”

Kaynak: İHLAS HABER AJANSI