'Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi' Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklandı. Bakan Yılmaz, "Bu paket, diğer paketlerle birlikte bütüncül bir çerçevede sunulmuş olup, birbirini destekleyici nitelikte. Halkımızın enflasyonu temel bir sorun olarak gördüğü dönemde, kararlı bir mücadele yürüttüğümüzü vurguluyor. Kamunun tasarruf yapması ve verimliliği artırması, daha az bütçe açığı, daha az kamu borçlanması ve faiz yükü ile birlikte daha az cari açığa yol açacak." diye konuştu.
Paketin detaylarını açıklayan Bakan Şimşek ise “Tasarruf paketine aykırılık tespit edilirse yaptırım uygulanacaktır. Önümüzdeki dönemde kamu ihale reformu, kayıt dışılıkla mücadele gibi birçok alanda çalışmalarımızı tamamlayıp hayata geçireceğiz" ifadelerini kullandı.
İŞTE KAMUDA TASARRUF PAKETİNDE YER ALAN MADDELER
Şimşek, açıklamalarında, "Kamu filo yönetimi sistemi ile etkinliğin artırılması, taşıt sayısı ve kullanımına standartlar getirilecek, 3 yıl süreyle yeni araç satın alınmayacak ve kiralama yapılmayacak. Kanunda belirtilen makam ve kişiler hariç yabancı menşeli araç kullanımını da sonlandırıyoruz. Ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtları tasfiye edeceğiz. Savunma ve güvenlik hariç toplu taşıma olan yerlerde personel servislerini kaldırıyoruz. Deprem riski hariç yeni hizmet binası alımı ve yapımı 3 yıl süreyle durdurulacak. Kamuda üç yıl boyunca emekli olanlar kadar istihdam sağlanacak. Kamuda esnek ve uzaktan çalışma modelleri geliştirilecek" ifadelerine yer verdi.
TAVAN ÜCRETE SINIRLAMA
"Kamuda çalışanlar için yönetim kurulu ücretlerine tavan getireceğiz. Sınırı aşan kısımlar bütçeye gelir olarak kaydedilecek. İdari yapılanmada etkinliği esas alacak kapsamlı bir çalışmayı başlatıyoruz. Mükerrer yapılanmalarını önleyeceğiz. Örneğin, defterdarlıklarla vergi dairelerini birleştireceğiz" diyen Şimşek, "Hizmet içi eğitimler sadece kamu tesislerinde yapılacak, otellerde değil. Yurt dışı geçici görevleri sınırlıyoruz. Enerji ve atık yönetimine gelince kamuda enerji verimliliğini daha da artıracağız. Yenilenebilir enerjiyle tasarrufu sağlamayı düşünüyoruz. Diğer cari harcamalarda 2024 temsil ve tanıtma ödeneklerinde yüzde 25 kesinti yapıyoruz. Uluslararası toplantılar ve milli bayramlar hariç gezi ve kokteyl yapılamayacak. Zorunlu haller hariç demirbaş alımlarını 3 yıl süreyle durduruyoruz. Kamuda tasarruftan sonra bir diğer alan bütçede harcama disiplini. Mal ve hizmet alım ödeneklerinde yüzde 10'luk kesinti, yatırım ödeneklerinde yüzde 15'lik kesinti yapıyoruz" sözlerini kaydetti.
KAMU YATIRIMLARI ÖNCELİĞE GÖRE BELİRLENECEK
Şimşek, açıklamalarının devamında şunları aktardı: "Kamu yatırımlarında da önceliklendirmeye gidiyoruz. Fiziki ilerlemesi yüzde 75'in üzerinde olan projeleri, deprem riski nedeniyle gerekli olan projeler, deprem sonrası planlanan projeler, tarımsal sulama başta olmak üzere gıda arzını artıran projeler, yeşil projeler ve OSB-demiryolu bağlantı projeleri öncelikli projeler olacak. Zorunlu haller dışında kamu yatırım programına yeni proje almayacağız. Kamu kurumları bütçe ödeneğine göre yatırım projeleri yürütecek. 2024 yılında harcamalar gözden geçirilecek ve bu çerçevede verimsiz harcamalar 2025 yılından itibaren sonlandırılacak."