Hummalı Çalışma Başladı
İzmir'in Çeşme ilçesinde, sakız hasadı başladı. Sakız üreticileri, ilçede şu sıralar hummalı bir şekilde çalışırken, coğrafi işaretli sakızlar özenle toplanıyor. Toplanan sakızlar, daha sonrada titizlikle temizlenerek kilogramı 12 bin TL'den satışa sunuluyor. Mis gibi kokan sakızlar gıda, kozmetik gibi çok çeşitli alanlarda değerlendiriliyor.
Giderek Yaygınlaşıyor
Ünlü tatil merkezinde sakız ağaçları gün geçtikçe yaygınlaşıyor. 200 bin adet sakız fidanını toprakla buluşturmaya hazırlanan üreticiler, Yunanistan'ın Sakız Adası'nı tahtından indirme yolunda ilerliyor.
12 Ton Sakız İthal Ediliyor!
İlçede 30 yıldır sakız üretimi yapan İbrahim Topal, sadece Çeşme'nin değil, tüm Türkiye'nin sakız ihtiyacını karşılamayı planladıklarını aktardı. Topal, sakız ağaçlarını yaygınlaştırmak istediklerini dile getirdi. Yunanistan'ın Sakız Adası'ndan her yıl resmi olarak 12 ton sakız ithal edildiğini ifade eden Topal, yapılacak ağaçlandırma seferberliğiyle Türkiye'nin ihtiyacının karşılanacağını vurguladı.
20 Bin Fidanı Toprakla Buluşturma Hedefi
“Sadece gastronomide kullanılmıyor sakız, çiğnemek değil sakız. Sakız bakıyorsunuz; ilaç sanayinde, kozmetikte, boya sanayisinde, hakikaten stratejik bir ürün" diyen Topal, "Bu yıl 20 bin fidanı toprakla buluşturmak istiyoruz. Milli bir kalkınma projesi olarak görüyorsak sakızı, doğru sakız ağacını üretmek ve yaygınlaştırmak zorundayız. Sakızın yetişme potansiyeli olarak, Sakız Adası'ndan en az 5 misli daha fazla bir alana sahibiz. Biz istiyoruz ve inanıyoruz sakız, hem turizmde hem tarımda Çeşme'nin baş aktörü olur; yani bir lokomotif olur. Turizm sakızla beraber de olur. O anlamda devletin tekelinde olan arazilere sakız ağacı dikmekte çok yarar var” ifadelerini kullandı.