Türkiye'den Avrupa'ya ihraç edilen kuru incirlerde aflatoksin ve okratoksin, narlarda ise yüksek miktarda asetamipirid ile sulfoxaflor isimli pestisitlerin tespit edildiği belirtilmişti. Ürünler Türkiye'ye geri gönderilirken, bir sıkıntı da kimyonda yaşandı.
Konuyla İlgili Açıklama Yapıldı
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’den gelen kimyonlarda 'Salmonella-patojen mikroorganizmalar' tespit edildiği duyuruldu. Son olarak da Türkiye'den Finlandiya’ya gönderilen kimyonda bu tespitin yapıldığı aktarıldı.
'Ciddi' Uyarısıyla Piyasadan Toplatıldı!
Türkiye’den Finlandiya'ya gönderilen kimyonlarla ilgili yapılan bildirimde, ‘ciddi’ uyarısıyla piyasadan toplatıldığına işaret edildi. Öte yandan salmonella, bağırsak yolunu etkileyen bir bakteri olarak biliniyor. Tipik olarak hayvan ve insan bağırsaklarında yaşadığı, dışkı (dışkı) yoluyla atıldığı aktarılıyor.
Su Veya Yiyecekler Yoluyla Bulaşıyor!
Salmonella bakterisinin vücuda alınmasının ardından yaklaşık 12-36 saat sonra belirtilerin ortaya çıktığı, 2 ila 7 gün arasında devam ettiği vurgulanıyor. Daha ziyade su veya yiyecekler yoluyla bulaşan salmonella bakterisinin ateş, kusma ve ishal belirtileriyle ortaya çıktığı da ifade ediliyor.