Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, projenin finansal sürecinin tamamlandığını belirterek, tarihi yapının hem Koçarlı’ya hem de Türkiye’ye kazandırılacağını vurguladı. Antropolog Oytun Ersen ise Aydın Hedef Gazetesi’ne özel olarak verdiği açıklamada kule ve konak hakkında detaylı bilgiler paylaşarak, yapıların tarihsel önemi ve mimari özellikleri hakkında bilgi verdi. 

Koçarlı'da, 251 yıllık tarih yeniden hayat bulacak

“KOÇARLI’YA KAZANDIRACAĞIZ”  

Restorasyon çalışmalarının 2025 Ocak ayında başlayacağını belirten Arıcı, projeye ilişkin finansal sürecin tamamlandığını dile getirerek, “Cihanoğlu Konağı ve Cihanoğlu Kulesi restorasyonuyla ilgili en son biz Ankara’ya gittiğimizde geçtiğimiz nisan ayında bakanlıktan onayını aldık. 2025 Ocak ayında ihaleye çıkacak. 2025 yılı içinde de restorasyonu biter diye düşünüyoruz. İnşallah orayı faaliyete geçirip hem Koçarlı’ya hem de Türkiye’ye kazandıracağız” dedi.   

Koçarlı'da, 251 yıllık tarih yeniden hayat bulacak

“SAKLI KALAN GÜZELLİKLER ORTAYA ÇIKARILACAK” 

Antropolog Oytun Ersen kulenin tarihini aktararak, “Cihanoğlu Kulesi Aydın’ın Koçarlı ilçesinin merkezinde 18. yüzyıl eserlerinden birisi. Aydın’da ayakta kalan üç kuleden biri olarak biliniyor. Kule, Cihanoğulları beyliği (Cihanoğulları Ailesi) tarafından baskılardan korunmak amacıyla 1763 yıllarında yapıldığı tahmin ediliyor. Kulenin hakkındaki rivayetlere göre, Kanuni Sultan Süleyman sefer sırasında bölgede konakladı.

Koçarlı'da, 251 yıllık tarih yeniden hayat bulacak

Aşiret reisi Mehmet Bey’in çadırında çocuk dünyaya geliyor. Sultan Süleyman, doğan çocuğa Cihan adını vererek sefer dönüşü aileye Çine Çayı ve Sarıçay arasındaki araziyi bağışlıyor. Cihanoğulları ise bu bölgede kök salıyor. Bu tarihi yapı, 1948 senesinde büyük bir yangında konak tamamen yanıyor sadece kule bölümü ayakta kalıyor. Kule, bodrum katı da dahil olmak üzere 5 katlı olarak inşa ediliyor. 19. Yüzyılın başında bir takım değişiklikler geçirmiş hamam ve teras gibi düzenlemeler eklenerek, stuko kaplama alçı süsler yapılıyor. Bu süslemeleriyle oldukça dikkat çeken kule restorasyonla birlikte saklı kalan güzellikleri ortaya çıkaracak” diye konuştu. 

Koçarlı'da, 251 yıllık tarih yeniden hayat bulacak

“LÜKS BİR KONAK” 

Antropolog Oytun Ersen o döneme göre lüks bir yapı inşa edildiğini dile getirerek, “Yangından önce kuleyle konak dip dibe bağlantılı. Sonrasında 1948 yılında Mithat Aydın, Anıtkabir’in İnşaat Mühendisi bu konağı yapıyor.  1951’lerde yapılan bir yapıya göre çok çok lüks bir konak. Biraz kuleden ayrı yapılıyor. İleri yapmasının sebebi de tahminimizce kulenin yıkılma ihtimaline karşı bir de cephe iyice otursun diye alan geniş bir alan konak tam ortada olsun istemiş Mithat Bey. Çatıda bulunan küçük pencerelerden de her konumu görebilirsiniz. Her yer ova ve geleni anında görüyorsunuz. Bu tavandaki tasarımın aynısı Nazilli Arpaz’da da mevcut. Merdivenlerin bu kadar dar olmasının nedeni savunma amaçlı bu şekilde yapılmıştır” ifadelerini kullandı.  

Koçarlı'da, 251 yıllık tarih yeniden hayat bulacak

"MÜKEMMEL DESENLER SİZİ KARŞILIYOR"

Antropolog Oytun Ersen, konağın benzersiz atmosferine de dikkat çekerek, “İstanbul’da boğazda bir yalıda dolaşıyormuşsunuz gibi hissettiriyor bu konak size. Konağın 2009 yılına kadar Veciye Cihanoğlu tarafından kullanıldığını biliyoruz. Bu yapı, geçmişle yeninin uyumunu yansıtıyor. Eski kandil noktaları ve modern lambaların girişleri bu uyumu gözler önüne seriyor. Konağa girdiğinizde duvarlardaki mükemmel desenler sizi karşılıyor. Restorasyonun asıl amacı, kule ve konağı müzeleştirilip Koçarlı halkına kazandırmak” dedi.  

Koçarlı'da, 251 yıllık tarih yeniden hayat bulacak

KOÇARLI TARİHİ CANLANIYOR 

251 yıllık tarihiyle Cihanoğlu Konağı ve Kulesi, yapılacak restorasyonla birlikte yeniden hayat bulacak. Bu önemli yapıların müzeleştirilmesi ve Koçarlı halkına kazandırılması hedefleniyor. Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından, Cihanoğlu Konağı ve Kulesi, hem tarihi zenginlikleri hem de mimari güzellikleriyle bölgenin en önemli turistik ve kültürel değerlerinden biri haline gelecek. 

Muhabir: DAMLA GÜMÜŞ