Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Özge Çümlek'in haberine göre; Aydın’ın ilçesi Koçarlı’da pamuk hasadı başladı. Çiftçiler 6 ay süren emeğinin ardından hasatlarını gerçekleştiriyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Taner Güneş, çiftçinin zor durumda olduğunu belirterek pamuk üreticilerinin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.
“NE KADAR ZARARLA SEZONU KAPATACAĞIZ ENDİŞESİ VAR”
Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Taner Güneş, Türk tarımının içinde bulunduğu zorluklara dikkat çekti. Güneş, “Türk tarımı sıkıntıda ve Türk çiftçisi zor durumdadır. Uygulanan yanlış tarım politikaları ve enflasyonla mücadele kapsamında, bütün bu olumsuzlukların sebebi çiftçilermiş gibi fatura maalesef üreticiye yani bizlere kesilmeye çalışılıyor.
Bu yıl hasat sonrası ne kadar zarar ile sezonu kapatacağız endişesi hakim. Bu şekilde giderse önümüzdeki yıllarda sofralarımıza koyacak ürün bulamayız, bulsak bile çok yüksek fiyatlarda olacağı gerçeği unutulmamalıdır. Devletimizin bu zor zamanlarda biz çiftçinin yanında olmasını bekliyoruz” dedi.
“SEZON HİÇ İÇ AÇICI DEĞİL"
Aydın'ın Koçarlı ilçesinde çiftçilik yapan Ahmet Tokgöz, pamuk üretimiyle ilgili yaşadığı zorlukları dile getirdi. Yıllardır çiftçilik yapan Tokgöz, “Sezon hiç iç açıcı değil. Fiyatlar sürekli düşüyor. Pamuk ücretleri şu anda 22 bandında, kendimiz çalıştığımız için ayaktayız yoksa işçi çalıştırsak karşılamamız pek mümkün değil. Emekliyim, eşim de emekli, bizim emekli maaşımız bize yeter. Ben bu zorluklara rağmen her zaman ülkeme katma değer üretmeye çalışıyorum, devlet kalkınsın diye ama devlet bizim kolumuzdan tutup destek sağlamıyor” diye konuştu.
“KENDİ İŞİM AMA SEVEREK YAPMIYORUM”
Tarımda karşılaştığı zorlukları aktaran Tokgöz, “Beyaz sinek, dikenli kurt türedi, hasadı düşürdü, ilaçlarımızı attık, öylelikle yok ettik. Çiftçinin hali hiç iç açıcı değil. Zorunlu olarak topluyorum, bu hasadı yaparken zevk alamıyorum. Kendi işim ama severek yapmıyorum. Eskiden gece gündüz çalışırdık, çalıştığımızın karşılığını alırdık; eski heves yok. Geçen senenin buğdayı var elimde, satamıyorum, bir de fiyatını aynı fiyattan satıyorum. Çiftçinin Allah yardımcısı olsun. Hevesim kırıldı, bu şekilde giderse seneye çiftçilik yapmayacağım. Çalışarak batacağıma bu işi bırakırım, emekliyim zaten onunla yaşarım. Çiftçiliğin eski tadı kalmadı” ifadelerini kullandı.
“DESTEK SAĞLANSIN”
Tokgöz, devletin çiftçilere destek sağlaması gerektiğini vurgulayarak, “2 yıl üst üste işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilecek olması basit bir konu değil. Her halükarda çiftçiden maliyet çıkıyor. Devlet bir an önce çiftçiye el atsın, destek sağlasın. Yoksa böyle giderse çiftçilik bitecek ve ülke daha fazla dışa bağlı hale gelecek” dedi.