İlk kez 1978 yılında Kuşadası'nda bulunup 1979 yılında Huber-Morath tarafından dünyaya "yeni tür" olarak tanıtılan tülüşah, o tarihten günümüze doğal güzelliğinin yanı sıra tıbbi çalışmalara da kaynak oluyor.

aw217701-02.jpg

Yaklaşık yüksekliği 2,5 metreyi bulan ve mükemmel formu nedeniyle izleyenlerin dakikalarca bakabileceği Aydın Gaşağı, yok olma tehlikesi sebebiyle koruma altına alınırken, tıbbi araştırmacıların dahi özel izinle dokunabildiği endemik bitki İkiçeşmelik siteler bölgelerinde açmaya başladı.

aw217701-01.jpg

“KORUMA TEDBİRLERİ ALINMALI”
Tülüşahların Haziran ayında çiçeklenerek görsel bir şölene dönüşmesi ise dünya genelinde yaygınlaşmaya başlayan botanik turizmi açısından da önemli bir yer tutuyor. Tülüşahların doğal popülasyonlarında en önemli riskin yapılaşmalar olduğuna dikkat çeken Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü; “Bitkinin koruma altına alınması için Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü’ne müracaat ettik. DKMP 4. Bölge Müdürlüğü tarafından, türün antropojenik etkilerden olumsuz etkilenmemesi için gerekli koruma tedbirlerinin alınması ve tür hakkında kısa bilgi veren uyarıcı tabelalar dikilmesi ve alanda bu türün bulunduğuna dair imar plan notlarına işlenmesi için, Kuşadası Belediyesi’ne bilgilendirme yazısı gönderildi.

aw217701-03.jpg

Tülüşah Tür Koruma Eylem Planı paydaşlarından Kuşadası Belediyesi Park ve Bahçe Müdürlüğü’nce alandaki tülüşahlarla ilgili koruma tedbirlerinin en kısa sürede alınacağını umuyoruz” dedi.

aw217701-04.jpg

“CEZASI 387 BİN TL”
Yok olma riski taşıdığı için koruma altına alınan, endemik bitki türü tülüşahın koparılması veya doğal ortamından sökülerek, başka yere taşınmasının cezası olduğuna dikkat çeken Sürücü; “Tülüşahların koparılması, yaşam alanlarının tahrip edilmesi ve zarar verilmesi halinde 387 bin TL para cezası bulunmaktadır. Bitki açısından önemli türlere sahip Kuşadası’nda tespit edilen endemik türler imar plan notlarına işletilmektedir.

aw217701-05.jpg

Ancak geçmiş yıllarda nelerin kaybedildiği bilinmemektedir. Bu nedenle proje alanlarında mutlaka ekolojik hassasiyetler dikkate alınmalıdır. Doğa Koruma ve Milli Park Aydın Şube Müdürlüğü, Kuşadası Belediyesi, ADÜ Biyoloji Bölümü ve EKODOSD işbirliğiyle, Tülüşahların korunmasının sağlanması, izlenmesinin yapılması, yaşam alanlarında çoğalması ve yaygınlaşması için çalışmalar sürdürülecektir” şeklinde konuştu.

aw217701-06.jpg

aw217701-07.jpg

Kaynak: İhlas Haber Ajansı