Aflatoksinin kuru incire insan eliyle konulan bir zirai ilaç ya da kalıntı olmadığını vurgulayan Işık, bu yılki iklim koşullarına bağlı olarak ortaya çıkan saprofit mantarlardan kaynaklı sıkıntı yaşandığını aktardı.
Türkiye'den gönderilen kuru incirler sınır kontrolünden geri çevrilirken, sonrasında çeşitli tartışmalar başladı. İncirlerin iç pazarda satışa sunulacağı öne sürülürken, Türkiye'ye geri gönderilmesine sebebiyet verecek şekilde aflatoksin çıkmasının nedenleri de tartışma konusu oldu. Işık, yaptığı açıklamayla soru işaretlerini giderdi.
Saprofit Mantarlar Kaynaklı Sıkıntı
Türkiye'de uluslararası standartlar uygun üretim yapıldığını vurgulayan Işık, kontrol ve denetim sürecinin de en iyi şekilde işlediğini vurguladı. Aflatoksinin kuru incire insan eliyle konulan bir zirai ilaç ya da kalıntı olmadığını aktaran Işık, iklim koşullarına bağlı olarak ortaya çıkan saprofit mantarlardan kaynaklanan doğal bir sorun olduğuna parmak bastı.
Hava Koşulları Olumsuz Etkiledi
Üretim dönemindeki hava koşullarına bağlı olarak toplam üretim içindeki aflatoksin varlığının oranına işaret eden Işık, bunun binde 5 ila yüzde 1,5 arası oranlarda değiştiğini aktardı. Işık, "2024 üretim sezonunda görülen olumsuz hava koşullarından dolayı aflatoksin varlığında önemli bir artış meydana geldi. 2024 yılında aflatoksin ve okratoksin bulaşıklığı nedeniyle AB ülkelerine yapılan ihracatımızda alınan Hızlı Alarm Bildirimi sayısı 2023 yılına göre artış gösterdi" ifadelerini kullandı.
Yoğun Mücadele Veriliyor
Işık, kuru incirde aflatoksin oluşumunu engellemek adına üreticiler, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, enstitüler, üniversiteler, borsalar ve tüccarlarla iş birliği halinde yoğun mücadele sergilendiğini dile getirdi. Işık, bu oluşumun engellenmesi için üreticilere zirai mücadele, kurutma kereveti gibi malzemelerin ücretsiz dağıtıldığına da parmak bastı.
Gerekli Analizler Yapılıyor
Aflatoksinin kuru incirden ayıklanması için tüm işletmelerde karanlık odalarda UV lambaları ve lazer ayıklama makineleriyle gerekli fiziki kontrollerin yapıldığını ifade eden Işık, ihracat öncesi her partiden numunelerin alındığını, Tarım ve Orman Bakanlığınca analiz edildiğini belirtti.
Kesip İçine Bakılamıyor!
Tüm bunlara rağmen ambalajlı olarak ihraç edilen kuru incirin kesik olarak tercih edilmediğini, bu nedenle parçalanıp içine bakılamadığını kaydeden Işık, gönderilen AB ülkelerinde içinin kesilerek analiz edildiğini, sıkıntının bundan kaynaklandığını vurguladı. Işık, Avrupa ülkelerinin kendi iç pazarında aramadığı kıstasları Türkiye'den beklediğini de söyledi.
İddialar Gerçeği Yansıtmıyor!
Işık, AB ülkelerinden dönen kuru incirin Türkiye'de yeniden pazara sunulduğuna dair iddiaların da gerçeği yansıtmadığını aktardı. Işık, birlik olarak her yıl ihracatçı firmalarda ayıklanan yaklaşık 600 ton aflatoksinli inciri alarak biyogaz tesisinde enerjiye dönüştürdüklerine işaret etti. Işık, bu yıl iklim koşullarındaki olumsuzluk nedeniyle bu miktarın arttığını ifade etti.
Bu Yıl Alım Oranı Arttı
"Bu yıl iklim koşullarındaki olumsuzluk nedeniyle geçen yıl binde 7 olan aflatoksinli kuru incir alım oranını yüzde 1,5'a çıkardık. Hiç okratoksinli incir toplamıyorduk, bu yıl onu da toplayacağız. Okratoksin ve aflatoksinli incirlerin toplanma oranı yüzde 2,5'e ulaşıyor" diyen Işık, ihracattan geri dönen ürünlerin Türk Gıda Kodeksi mevzuatına uygunsa Türkiye'ye girebildiğini anlattı. Işık, aflatoksinli kuru incirlerin ihracat pazarlarında tüketilmeyip ülkemiz pazarında satışa sunulduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını sözlerine ekledi.