Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Özge Çümlek'in haberine göre; Aydın’ın Kuşadası ilçesi oteller bölgesinde dalış yapan ekipler, kıyıya vurmuş halde yavru bir yunus buldu. Durumu haber alarak yunusu teslim alan EKODOSD’un incelemeleri sonucu, yavru yunusun nadir görülen Çizgili Yunus (Stenella coeruleoalba) türüne ait olduğu tespit edildi. Ancak yunusun alt bölgesindeki 5-6 cm’lik bir delinme, ölümün insan kaynaklı olabileceğini ortaya koydu.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, uzman veterinerlerin değerlendirmesine göre yaranın kesici bir aletle açıldığını belirtti. Sürücü, "Yunus ölümleri genellikle plastik kirliliği, ağlara takılma, nefessizlikten boğulma ya da kasıtlı zarar verme nedeniyle gerçekleşiyor. Kuşadası Körfezi’ne gelen trol teknelerinin bu tür olaylarda payı büyük" dedi.
KÖRFEZ, YUNUSLARIN YAŞAM ALANI
Yaklaşık 99 cm uzunluğundaki yavru yunus, daha önce körfezde ölen hamile bir yunustan çıkarılan 89 cm’lik yavrudan daha büyük ölçüldü. Bu durum, bölgenin çizgili yunusların üreme ve beslenme alanı olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Körfezde yunusların yanı sıra deniz kaplumbağaları ve Akdeniz foklarının da yoğun gözlemlendiği vurgulandı.
"DENİZ KORUMA ALANLARI ŞART"
Sürücü, Kuşadası Körfezi’nin biyolojik çeşitlilik açısından büyük önem taşıdığını belirterek, trol teknelerinin avlanmalarının deniz ekosistemine verdiği zararlara dikkat çekti. "Deniz koruma alanları için gerekli düzenlemeler yapılmalı, nadir türlerin korunması ve kıyı balıkçılarının geleceği için güvenli bölgeler oluşturulmalı" ifadelerini kullandı.