Dünyanın ve Türkiye'nin en güzel koylarına ev sahipliği yapan Muğla’da, deniz turizmi bölge ekonomisinin can damarlarından biri. Ancak milyonlarca lira değerindeki lüks yatlardan, daha mütevazı teknelere kadar tüm sahipleri, artan marina bağlama ücretlerinden dertli. Tekne sahipleri, “Türkiye’de marina fiyatları Avrupa’yı geride bırakıyor. Bu durum sürdürülemez hale geldi” diyerek tepki gösteriyor.
Marmaris ve çevresinde faaliyet gösteren özel ve kamuya ait 10’dan fazla marina, fiyat politikalarıyla gündemde. Tekne boyutlarına ve denizde kapladıkları alana göre hesaplanan bağlama ücretleri, günlük en düşük 5 bin liradan başlıyor. Elektrik ve su gibi ek masrafların dahil edilmediği bu rakamlar, yıllık maliyetleri milyonlarca liraya çıkarıyor.
Sadece lüks yat sahiplerini değil, denizde yaşamayı hayal eden amatör denizcileri de etkileyen bu durum, deniz sporlarına olan ilgiyi baltalıyor. Emekli maaşıyla geçinen, ev veya araba yerine tekne sahibi olan birçok amatör denizci, astronomik fiyatlar nedeniyle zor durumda kalıyor.
“TABAN VE TAVAN FİYAT ŞART”
Yelken eğitmeni ve yat sahibi Atilla Gökova, marina fiyatlarının kontrolsüz şekilde arttığını belirterek, “Türkiye’deki fiyatlar, dünyanın en pahalı marinası Monako’yu bile geçmiş durumda. Bu kontrolsüzlük amatör denizciliği bitiriyor. Yarış teknesi olan bir kişi olarak, yıllık bağlama ücretim 800 bin TL’yi buluyor. Devletin taban ve tavan fiyat uygulaması getirmesi gerekiyor” dedi.
“SEKTÖR ZARAR GÖRÜYOR”
Gökova, bağlama ücretlerinin yüksek olması nedeniyle yerli ve yabancı birçok teknenin Yunanistan ve Avrupa ülkelerine yöneldiğini ifade ederek, “Bu durum marinacılık sektörüne zarar veriyor. Türkiye’nin kaybettiği vergiler de cabası” diye konuştu.
Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Türkiye’ye gelen Rus teknelerinin de soruna yol açtığını belirten Gökova, yerli amatör denizcilerin marinadan çıkarılmak istendiğini ileri sürdü.
“MARİNAMI TERK ETMEK ZORUNDA KALDIM”
Uzun yıllardır teknesini aynı marinada bağlayan Tunca Çalışkan ise fahiş fiyat artışlarından şikâyetçi. Çalışkan, “Yedi yıl önce 5 bin Euro ödüyordum. Bugün 12 metrelik teknem için 17 bin Euro artı KDV isteniyor. Genç denizciler ve yelken okulları bu maliyetlerle nasıl ayakta kalabilir?” dedi.
Denizciler artan marina ücretlerinin amatör denizcilik ve deniz sporlarını olumsuz etkilediğini belirterek, devletin fiyatları denetlemesini ve sektöre yönelik destek sağlamasını talep ediyor.