MURAT TAN - Yunanistan'ı söylendiği ilk günden beri rahatsız eden 'Mavi Vatan' kavramı, bu kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dillendirildi. 462 bin kilometrekarelik deniz yetki alanımızı ifade eden bu kavram, Yunanlıların tecavüzlerine karşı da net bir mesaj veriyor. Haritada, Türkiye'nin Girit'in doğusunda kalan bütün bölgeleri kendi deniz sınırları içerisinde gösterilmesi nedeniyle Yunan basını rahatsız olurken, ‘Mavi Vatan’ da Aydın’a ait işgal altındaki 5 adanın da yer alması dikkati çekti. Aydın’a bağlı Hurşit adası, Bulamaç adası, Eşek adası, Fornoz adası ve Nergiscik adasının da yer aldığı ‘Mavi Vatan’ haritası, Türkiye’nin Ege’deki yetki alanını da gösteriyor.

YUNANİSTAN PANİĞE KAPILDI

Ege ve Akdeniz’de sürekli provokasyon peşinde koşan Yunanistan, Türkiye’nin egemenlik haklarını bir kez daha hatırlatması üzerine büyük paniğe kapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Ağustos’ta Tuzla’daki Milli Savunma Üniversitesi Harp Okulları diploma alma ve sancak devir teslim törenine katıldı. Erdoğan’ın törende, ziyaret defterini imzalarken çekilmiş fotoğrafı Yunanistan’ı karıştırdı. Fotoğrafta, Erdoğan’ın hemen arkasında, Türkiye’nin Ege’deki deniz sınırlarını gösteren ve aralarında Aydın’a bağlı Hurşit adası, Bulamaç adası, Eşek adası, Fornoz adası ve Nergiscik adasının da yer aldığı ‘Mavi Vatan’ haritasının asılı durduğu görülüyor.

DOSTA DÜŞMANA KARŞI NET MESAJ

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz’in 2006’da Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığındaki bir brifingde kullanılan ve sonrasında literatüre girerek devlet kademesinin her aşamasında da dillendirilen "Mavi Vatan" kavramı, Harp Okulları Diploma ve Sancak Devir Teslim Töreni'ne de damga vurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ziyaretçi kitabını imzaladığı sırada arkasında duran ‘Mavi Vatan’ yazılı harita nedeniyle Ege'de statüsü tartışmalı olan Yunanistan'a devredilmemiş adalar da yeniden gündeme geldi. Yunanistan'a devredilmemiş adaların Yunan kontrolüne bırakılmasını engelleme amacı taşıyan, ‘Ana Vatan’ ve ‘Yavru Vatan’ ile birlikte bir bütün olarak asla ayrılmayacağına işaret eden ‘Mavi Vatan’ kavramı, Türkiye’nin doğal gaz yataklarıyla ilgili sondaj kriziyle ön plana çıkan Doğu Akdeniz’deki haklarının gasp edildiği gerekçesiyle uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını savunmak için harekete geçmekten çekinmeyeceğini de sembolize ediyor.

CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK

Bilindiği üzere, 2009 yılında Yunanistan Cumhurbaşkanı Papulyas, yine 2014, 2015 ve 2017 yıllarında Yunan savunma bakanları Aydın’a bağlı Eşek adasını ziyaret etmişler, kuzu çevirme yaparak sazlı sözlü eğlence düzenlemişlerdi. Türkiye’deki bir çok kesimin tepkisini çeken ziyaretlerin ardından tam 10 yıl sonra 27 Şubat-30 Mart 2019 tarihleri arasında Ege, Marmara ve Karadeniz’de yapılan ve 103 geminin katıldığı büyük deniz tatbikatı 'Mavi Vatan' ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti, caydırıcılık için düğmeye basmıştı. 15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişiminin ardından gelişen sürece yanıt niteliğiyle birlikte, 3 denizde aynı anda 103 geminin yanı sıra hava, kara, sahil güvenlik unsurlarının katılımıyla düzenlenen Mavi Vatan tatbikatı, Cumhuriyet tarihinde bir ilk olma özelliği de taşıyor.

mavi-vatanda-aydin-muhru-125120-d004fe9b4e37f46f541bc05737b0c964.jpgmavi-vatanda-aydin-muhru-125120-f9bee69664ec05203b799fcd9fc791ad.jpg

Kaynak: MURAT TAN