Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Türker Kocakahya'nın haberine göre; AK Parti Aydın İl Başkanı Mehmet Erdem, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Açıklamasında Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarından da örnekler veren Erdem, “Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 2002'de tek başına iktidar, sigara karşıtlığıyla bilinen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da 2003'te Başbakan olmasıyla birlikte sigara yasağının kapsamının genişletilmesine dönük çok sayıda adım atıldı. AK Parti dönemi sigarayla mücadele dönemi olarak tarihe geçti. Erdoğan, 2007 yılında yaptığı bir açıklamada, sigarayla mücadelenin "terörle mücadele" kadar önemli olduğunu söyledi” ifadelerini kullandı.
“SİGARA YASAĞI HAYATA GEÇTİ”
Erdoğan’ın "Sigara kullanımı ile mücadele, bizim için daima gündemimizde olan terörle mücadele kadar önemli hale gelmiştir. Çünkü geleceğimiz katlediliyor... Terör nedeniyle kaybettiğimiz insan sayısı bu çerçevede heba edilen insan sayısıyla değerlendirildiğinde sigaradan ölen insanımız çok daha büyük" dediğini anımsatan Erdem, “Yasak kapsamının genişletilmesine yönelik en önemli çalışmalar, 2008 ve 2009 yıllarında yürürlüğe girdi. Mayıs 2008'de alışveriş merkezleri ve işyerleri de dahil olmak üzere tüm kapalı alanlarda sigara yasağı hayata geçti. Yaşlı bakımevleri, cezaevleri ve ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde sigara içenler için ayrı bölümler oluşturuldu” dedi.
KAPSAM GENİŞLETİLDİ
Yasakların kapsamının genişletildiğini hatırlatan Erdem, “Temmuz 2009'da da restoran, bar ve kafeler de yasak kapsamına alındı. Bu dönemde basına yansıyan haberlere göre, sigara tüketimi bir yıl içinde yüzde 5 geriledi. 2013 yılında kanunda yapılan değişikliklerle yasakların kapsamı genişletildi. Buna göre, tütün ve tütün ürünlerinin tüketilemeyeceği yerlere şunlar eklendi: "Hususi araçların sürücü koltukları ile taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında, Okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında, Özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde 2018 yılında ilgili kanuna yeni maddeler eklendi. Buna göre, televizyon, sinema, tiyatro, internet ve sosyal medya gibi ortamlarda "ticari gaye ile veya reklam amacıyla tütün ürünlerinin kullanılması ve görüntülerine yer verilmesi" yasaklandı” ifadelerini kullandı.
“18 YAŞ KURALI GETİRİLDİ”
Erdem açıklamasını, “Tütün ürünlerinin sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde satışına yasak konulurken, nargile için de 18 yaş kuralı getirildi. Bundan sonra da sigarayla ve insan sağlığına zarar veren tüm zararlılarla mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir” ifadeleriyle noktaladı.