Son yılların en kurak günlerini yaşayan Aydın’da tarımsal kuraklığın boyutu da her geçen gün artıyor. İlçeye aylardır yağış düşmemesi, tarım ürünlerini olumsuz etkiledi.
İlçenin en önemli tarımsal ürünlerinden olan incir, sofralık zeytin, kestane gibi ürünlerde bu yıl kuraklık nedeniyle rekolte ve kalitede düşüş yaşandı.
Başlıca geçim kaynağı tarım olan kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlar kuraklıktan çok daha fazla etkilenirken bazı mahallelerde vatandaşlar yağmur duası etkinlikleri düzenleyerek ellerini yağmur için semaya açıyor.
SUSUZLUK EKİN EKTİRMEDİ
Kuraklık boyutu günden güne artarken Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak da korkutan bir açıklama yaptı. Başkan Anlıak, sondaj kuyularında debinin ciddi oranda düştüğünü hatta bazı kuyuların tamamen kuruduğunu açıkladı. Aynı zamanda Demirciler Sulama Kooperatifi’nin de başkanı olan Anlıak, “Kuraklık öyle ciddi seviyelere ulaştı ki artık yeraltı suları bile çare olmuyor. Demirciler Mahallesi’nde kooperatifimize ait sondaj kuyularının debisi saatte 500 tondan 200 tona düştü. Bazı kuyular ise tamamen kurudu. Barajlarda da su yok. Bulabilenler yatak sularından tarlalarını sulamaya çalışıyor. Bazı çiftçiler ise su bulamadıkları için ekinlerini ekemediler” dedi.
“GIDA ENFLASYONU TETİKLENEBİLİR”
Kuraklık nedeniyle tarım ürünlerinde rekolte kayıpları yaşandığını hatırlatan Yahya Anlıak, “Bu sezon kuraklık yüzünden incirde yüzde 35 oranında rekolte kaybı yaşadık. Sofralık zeytin ve kestanede daneler küçük kaldı. Zaten Nazilli’de zeytin bahçelerinin yüzde 70’i sulanamayan alanlarda. Yani sadece yağmur suyuyla sulanabiliyor. Kasım ayında bile yağmur yok. Böyle devam ederse yağlık zeytinin rekoltesi de düşük olacak. Olgunlaşma döneminde portakallar sulanamazsa yine rekolte düşecek. Kısacası tarım ürünleri kuraklıktan çok ciddi zarar görüyor. Bu da gıda enflasyonunu tetikleyecek bir durum” ifadelerini kullandı.