İstanbul’da okul müdürü olarak görev yapan İbrahim Oktugan’ın öğrencisi tarafından öldürülmesinin ardından öğretmenlerin tepkileri devam ediyor. Aydın’ın Nazilli ilçesinde Türk Eğitim-Sen üyesi öğretmenler 9 Mayıs Perşembe günü, yaşanan şiddet olayına tepki göstermek için ilk derslerine girmeyerek iş bırakma eylemi yaptı.
Eylemlerini büyüten öğretmenler bugün de tam gün iş bırakma eylemi yaptı. Aydın’ın Bozdoğan, Buharkent, Kuyucak, Nazilli, Karacasu, Sultanhisar ve Yenipazar ilçelerinde görev yapan öğretmenler, Nazilli Belediye Meydanı’nda toplanarak şiddete karşı ses yükseltti.
Öğretmenler adına açıklamayı Türk Eğitim-Sen Nazilli Temsilcisi Soner Yumru, yaptı. Okullarda öğretmenlere yönelik şiddet olaylarının had safhaya ulaştığını belirten Yumru, “Çoğu okulumuzda güvenlik görevlisinin bulunmaması, güvenliğin sadece nöbetçi öğretmenler eliyle sağlanmaya çalışılması, kamera sisteminin olmaması şiddet olaylarına zemin hazırlamaktadır. Oysa her okulumuza güvenlik görevlisi alımı yapılması ve okullarımızın tamamında kamera bulundurulması hayati bir zorunluluktur. MEB’in bu konuda okullara bütçe tahsis etmesi, fedakârlıktan kaçınmaması çok önemlidir.” dedi.
YASAL GÜVENCE İSTİYORLAR
Eğitim çalışanlarının güvenliğini sağlamak için kanun teklifi hazırladıklarını belirten Yumru, “Kanun tekliflerimizde özellikle eğitim çalışanlarına yönelik şiddete asla hoşgörü gösterilmeyeceği, aksine şiddet suçlarının mutlaka cezalandırılacağı düşüncesinin yerleştirilmesi ve kamu sağlığını bozduğu için de ayrıca cezalandırılacağı düşüncesinin oluşturulmasının hükme bağlanmasını istedik. Özel eğitim kurumlarında çalışan eğitim çalışanlarının da, görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından kamu görevlisi sayılması, cezaların artırılması ve şikâyete bağlı kalmaksızın fail hakkında kamu davası açılmasını talep ettik. Bu noktada tüm siyasi partilerimiz birlik içinde olarak bu teklife destek vermesi ve teklifimizin yasalaşması en büyük beklentimizdir.” ifadelerini kullandı.
ŞİDDETE YÖNELİK ÖZEL POLİTİKA TALEBİ
Şiddete yönelik özel politika geliştirilmesi gerektiğini belirten Yumru, okullardaki rehberlik öğretmenlerinin sayısının da arttırılması gerektiğine dikkat çekti. Yumru, “Eğitim çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen itibar suikastları son bulmalı, statü kaybı önlenmeli, rehber öğretmen sayısı artırılmalı, eğitimde şiddeti önlemeye yönelik etkin kamu spotları hazırlanmalı, öğrenciler arasında çeteleşme, madde bağımlılığı gibi şiddeti de beraberinde getiren davranışlar için etkili tedbirler geliştirilmelidir. Özellikle okullarımızdaki rehberlik birimlerinin daha etkin hale getirilmesi gerekirken, bu noktada 100 öğrenciye bir rehber öğretmen düşmesi sağlanmalıdır.” diye konuştu.
Velilere de çocuklarının geleceğini oluşturan öğretmenlere değer vermeleri konusunda çağrıda bulunan öğretmenler, attıkları sloganlarla eylemlerini tamamladı.