Konuyla ilgili farklı zamanlarda açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tüketicilerin güvenli gıdalara ulaşımını sağlamak amacıyla denetimlere ağırlık verildiğini, denetimler sonucunda ortaya çıkan tabloların da kamuoyu ile paylaşıldığını kaydediyor.
Etkin Denetimler Sürdürülüyor
Bakan Yumaklı, 2024 yılı ekim ayı sonuna kadar 1 milyon 100 bin denetim gerçekleştirildiğine işaret etti. Daha önce taklit ve tağşiş yapılarak insan sağlığını tehdit eden gıdaların belirli periyoda dahil olmayan zaman dilimlerinde toplu şekilde kamuoyuna açıklandığını hatırlatan Yumaklı, bunun artık elektronik ortamda anlık olarak paylaşıldığını kaydetti. Bakan Yumaklı, bu sayede bir taraftan tüketiciler uyarılırken, diğer yandan firma ve markaların tedbirlerini almalarının sağlandığını ifade etti.
2025 Yılında Yeni Uygulama
Öte yandan 2025 yılında konuyla ilgili etkin bir uygulama daha hayata geçirilecek. Bakan Yumaklı, "Gıda işletmelerinin denetim durumunun tüketicilerimiz tarafından da takip edilmesine olanak tanıyan Gıda İşletmeleri Karekod Uygulaması'nı hayata geçirdik. 2025 yılında bu uygulamayı zorunlu hale getireceğiz" diyerek konuyla ilgili imza atılan tedbir ve denetimlerin daha da sıklaştırılacağına parmak bastı.
İnsan Sağlığını Tehdit Edenlerin İfşası Sürecek!
Bakanlığın son olarak yayımladığı listelerde yine insan sağlığını tehdit eden firma ve markalar ifşa edildi. Listeye göz atıldığında zeytinyağında tohum yağı, bazı yoğurtlarda jelatin, bitkisel çaylarda ilaç içerikleri kullanıldığı görüldü. İnsan sağlığını tehdit eden marka ve firmaların bakanlık tarafından tek tek ifşa edilmesine yönelik uygulamanın ara vermeksizin sürdürüleceğine dikkat çekildi.