Aydın Hedef Gazetesi'nden Özge Çümlek'in haberine göre; Yaklaşan Ramazan Ayı’yla birlikte vatandaşlar, oruç tutarken ve oruç açarken nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair araştırmalara başladı. Her Ramazan Bayramı’nda bazı vatandaşlar orucunu hurmayla açarken bazıları ise farklı ürünleri tercih ediyor. Aydın’ın sembollerinden ve önemli ürünlerinden olan incir, uzmanlar tarafından oruç açmak için en sağlıklı ürünler listesinde gösteriliyor. 

KENDİRLİOĞLU İNCİRİN ÖNEMİNİ VURGULADI

Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, incirin Aydın’da yetişen önemli bir besin kaynağı olduğunu vurgulayarak, “İncir, Aydın için çok önemli bir yere sahip. Üreticiler için de en önemli gelir kaynaklarından bir tanesi. Ülkemizde ve dünya çapında Aydın, incirin en fazla üretimi yapılan il olma potansiyeline sahip. Coğrafi olarak da başka bölgelerde yetiştirilmesi çok zor olan bir ürün. Dünya’da muadilleri olsa da Aydın inciri gibi değil” ifadelerini kullandı.

Oruç açarken kan şekerine dikkat! Aydın’da o meyve öneriliyor 

“ÜRETİCİLER OLARAK İNCİRİ TAVSİYE EDİYORUZ”

Aydınlı üreticiler olarak Ramazan Ayında incir tüketimini tavsiye eden Kendirlioğlu, “Bilindiği üzere Aydın inciri Avrupa’da coğrafi işaret aldı. Ayrıca kutsal kitabımızda da incir geçiyor. Dolayısıyla Ramazan Ayı’nda orucun incir tüketilerek açılmasını tavsiye ediyoruz. Bakıldığı zaman hurma da tabi ki kutsal kitabımızda var fakat ülkemizde yetiştirilen bir ürün değil. Fakat incir yetiştiriliyor ve bu yörenin bir mahsulü. İncir ayrıca tıbbi açıdan da doktorlarımızın tavsiye ettiği bir ürün. İncirin ne kadar yararlı olduğuna dair çalışmalar da var. Hem sağlık hem de sindirim açısından incirin çok değerli olduğunu söyleyebiliriz. Biz üreticiler olarak da tüm ülkemizin incirle iftarlarını açmalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

Oruç açarken kan şekerine dikkat! Aydın’da o meyve öneriliyor 

ADÜ’yü kana mı bulayacaktınız? Çelik yelekli eşkiyalar tutuklandı ADÜ’yü kana mı bulayacaktınız? Çelik yelekli eşkiyalar tutuklandı

“İLK AMACIMIZ KAN ŞEKERİNİ DENGELEMEK OLMALI”

Diyetisyenlik yapan Bengü Yanık ise Ramazan Ayı’nda uzun süreli açlığın ardından yemek yemenin kan şekerine etkisi hakkında konuşarak, “Ramazan Ayı’nda daha çok hurmayla oruç açarız. İncir çok alışkın olduğumuz bir besin değil. Fakat çok uzun bir açlıktan sonra beslenmeye başladığımız için kan şekerimiz düşük oluyor. Direkt yemekle başlamak kan şekerimizi birden yükseltir, kısa süreli tokluğa ve yemekten sonra tekrar acıkmamıza neden olur. Ayrıca yemekten sonra yorgunluk, uyku hali ve tatlı isteğini de beraberinde getirir. Oruç açarken ilk amacımız kan şekerimizi dengeleyerek yükseltmek olmalı.” dedi.

Oruç açarken kan şekerine dikkat! Aydın’da o meyve öneriliyor 

“İNCİRE SOFRALARIMIZDA YER VERMELİYİZ”

Oruç açarken dikkat edilmesi gereken noktalardan birisinin kan şekerini dengelemek olduğuna değinen Yanık, incirin bu konuda önemine dikkat çekti. Yanık, “Orucu incir gibi bir besinle açmak şekerimizi daha yavaş yükselterek ardından yiyeceğimiz ana yemekler için bir taban hazırlar. Ayrıca sindirim sisteminin çalışmasına olanak sağlayan incir, kan basıncını kontrol ederek günlük alınması gereken vitamin ihtiyacını da kapatmak için birebirdir. Bu yüzden Ramazan Ayı’nda incire sofralarımızda yer vermeye dikkat etmeliyiz” dedi. 

Kaynak: HABER MERKEZİ