Uşarer, ramazan ayında rafine şeker içeren tatlıların tüketilmesinin, bağışıklık sistemini zayıflatıp enfeksiyonlara karşı direnci düşürebildiğini dile getirdi. Ramazanda tatlı tüketimi konusunda dikkatli olunması gerektiğini aktaran Uşarer, daha ziyade incir, kayısı gibi kuru meyvelerin yanı sıra hurma ve bal gibi tatlandırıcılara yönelmenin daha sağlıklı olacağını belirtti. 

Tatlı İhtiyacı Nasıl Karşılanmalı?

Uşarer, "Rafine şeker içeren tatlılar, bağışıklık sistemini zayıflatarak enfeksiyonlara karşı direnci düşürebilir. Bu nedenle hurma, kuru meyveler veya bal gibi doğal tatlandırıcılara yönelmek daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Tatlı ihtiyacını karşılamak için sütlü tatlılar veya meyve bazlı tatlılar tüketmek, kan şekerini daha dengeli tutmaya yardımcı olabilir" ifadelerini kullandı. 

Oruç tutacaklar dikkat! Bunu sakın yapmayın

Su Tüketimi Büyük Önem Taşıyor

Uşarer, iftar ile sahur arasında en az 8-10 bardak su tüketilmesi gerektiğini, bitki çayları özellikle ıhlamur, adaçayı ve zencefil çayının bağışıklığı destekleyip vücudu sıcak tutmaya yardımcı olacağını ifade etti. Ramazanda çay ve kahve gibi kafeinli içeceklerin aşırı tüketilmemesini öneren Uşarer, idrar sökücü etkileri nedeniyle vücutta su kaybına yol açabileceğini söyledi. 

Oruç tutacaklar dikkat! Bunu sakın yapmayın

Aydın gerçekleştirilen Yörük Çalıştayı çıktıları tamamlandı Aydın gerçekleştirilen Yörük Çalıştayı çıktıları tamamlandı

Aşırı Karbonhidrat Tüketilmemeli

İftarda ani ve ağır yemeklerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Uşarer, mideyi rahatlatan besinlerle başlamak gerektiğine işaret etti. Uşarer, şöyle dedi: "Ilık bir çorba sindirimi kolaylaştırırken; et, tavuk, balık veya baklagillerden oluşan ana yemekler vücudun protein ihtiyacını karşılar. Sebzelerle zenginleştirilmiş salatalar ve yoğurt tüketmek hem sindirimi destekler hem de bağışıklık sistemini güçlendirir. Ramazan pidesi, makarna veya pilav gibi karbonhidrat kaynaklarını ölçülü tüketmeye dikkat etmek gerekir. Çünkü aşırı karbonhidrat tüketimi kan şekerinde dalgalanmalara yol açarak vücut direncini düşürebilir." 

Oruç tutacaklar dikkat! Bunu sakın yapmayın

Ramazanda Beslenme Önerileri

Ramazanda beslenme tavsiyelerini sürdüren Uşarer, "Öte yandan bağışıklık sistemini güçlü tutmak için kuşkusuz vitamin ve mineraller büyük rol oynar. C vitamini bakımından zengin meyveler olan portakal, mandalina ve kivi, vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasına yardımcı olur. Güneş ışığının az olduğu mevsim geçişlerinde D vitamini alımına dikkat edilmelidir. Bu vitamin için yumurta, süt ve mantar tüketilebilir. Çinko, bağışıklığı güçlendiren bir diğer önemli mineraldir ve fındık, badem, kırmızı et gibi besinlerde bulunur. Omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan balık ve ceviz gibi besinler de bağışıklığı destekler" ifadelerine yer verdi.
 

Editör: Gizem Pektaş