Türkiye'nin Avrupa Birliği ülkelerine ihraç ettiği tonlarca meyve ve sebze ya geri gönderildi ya da halk sağlığı nedeniyle el konuldu. Aydın’ın yöresel ürünleri arasında yer alan incir, kestane gibi ürünlerin de yer aldığı ürünlerin ihraç edilememesi büyük zarara yol açtı. Yaşananlar üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti ve Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı.
Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenleme, 27 Eylül 2021 tarihli yönetmeliğe eklenen geçici maddeler ve güncellenen ekleri kapsıyor. Yönetmeliğe eklenen Geçici Madde 2 ile pestisit kullanımının sonlandırıldığı tarihten önce üretilmiş gıdaların, raf ömrü boyunca piyasada bulunabileceği ifade edildi. Ancak, bu tarihten sonra üretilen ürünler için belirlenen kalıntı sınırlarına uyum zorunluluğu getirildi.
Düzenlemeye göre, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde değişikliklere uyum sağlanması gerekiyor. Bu süre içinde üretilen gıdalar, raf ömrü boyunca piyasada yer alabilecek. Ancak, kontroller sırasında geçerli bir üretim tarihi belgesinin sunulamaması durumunda, yeni düzenlemelere uygunluk esas alınacak.
Pestisit kalıntısı nedeniyle ihracatta yaşanan sorunların önüne geçilmesi ve hem halk sağlığını hem de üretici ve ihracatçıların ekonomik çıkarlarının koruması hedefleniyor.