Aydın Hedef Haber İnternet Sitesi'nden Mine Eren'in haberine göre, Ramazan ayında iftar sofralarında daha sık tercih edilen et çeşitleri, alım gücündeki düşüş nedeniyle kendisine eskisi kadar geniş yer bulamıyor. Nazilli’de kasap esnafı ramazan ayı nedeniyle satışlarda bir artış olmadığını ancak tüketim alışkanlığının farklılık gösterdiğini belirtti. Esnaf, vatandaşın oruç tutması nedeniyle mangal etlerinden daha çok yemeklik etleri tercih ettiğini ifade ediyor.
Ramazan ayında satışlarında değişiklik olmadığını ancak mangal etlerine talebin düştüğünü belirten Kasap Gürkan Bardak, “Ramazan nedeniyle et satışlarımız şu anda değişiklik göstermedi. İnsanlar oruç tuttuğu için mangal etlerine fazla ilgi göstermiyor. Şu anda daha çok genel yemeklik etler tercih ediliyor. Kıyma 600 lira, dana kemikli kuşbaşı 750 lira, kemiksiz 900 lira. Kurban Bayramı’na kadar fiyatlarımızın bu şekilde devam edeceğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
“KİLO YERİNE GRAMLA SATILIYOR”
Bir diğer kasap Ali Çuvak ise vatandaşın alım gücünün düşmesi nedeniyle eskisi gibi yoğun satış yapamadıklarını vurguladı. Çuvak, “Ramazan’da satışlarımız normal günlere göre farklılık göstermedi. Ancak alkollü restoranların çoğu kapalı olduğu için bu alanda satışlarımız düştü. Günlük satışlarımız iftara yakın saatlerde artıyor. Mezbahanede kesilen bir kuzu karkas eti 20 kg geliyor ancak dükkâna ulaştığında 18 kiloya düşüyor.
Kıymanın kilosu şu anda 650 lira, yağsız ve sinirsiz dana eti ise 700 lira. Kuzu eti fiyatı daha da arttı, artık dana eti ile yarışıyor. Eskiden müşteriler kilolarca et alırdı, ancak artık fiyat bazında alışveriş yapıyorlar. Özellikle emekliler için durum daha da zor. Eskiden düzenli olarak et almaya gelen emekliler, artık maaşlarının yetersiz olması nedeniyle alım yapamıyor.” dedi.