Saadet Partisi’nin Ağustos ayı il divan toplantısı Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman’ın katılımıyla Kuşadası’nda yapıldı. Toplantısında öncesinde teşkilat üyeleriyle Kuşadası sahilinde çevre temizliği yapmalarının ardından basın açıklamasında bulunan Saadet Partisi İl Başkanı Karahan, gelecek nesillere yaşayabilecekleri bir dünya bırakabilmenin önemine dikkati çekerek çevre sorunlarının çözümünde, bütüncül politikaların, hukuksal ve kurumsal düzenlemelerin geliştirilmesi ve uygulanmasının gerekliliğine vurgu yaptı.
İKLİ DEĞİŞİKLİĞİNE DİKKATİ ÇEKTİ
Dünyanınacil sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirten Karahan, “İklim, insanların ve doğanın uyum sağlayamayacağı kadar hızlı ısınıyor; habitat kaybı ve diğer baskılar, tahminen 1 milyon türün yok olma tehdidi altında olduğu anlamına geliyor; kirlilik havamızı, toprağımızı ve suyumuzu zehirlemeye devam ediyor. Tüm bu tırmanan sorunlar, bizi insanlığın şimdiye kadar yüzleştiği en zorlu süreçle karşı karşıya bırakmaya başladı bile! Paris İklim Anlaşması'nın belirlediği düzenlemeler küresel ısınmanın 2 °C’nin altında tutulmasını, sınır hedefin de 1,5 °C olmasını öngörüyordu. Zaman azalıyor ve doğa acil durum modunda. Küresel ısınmayı bu yüzyılda 1,5 °C’nin altında tutmak için, 2030 yılına kadar yıllık sera gazı emisyonlarını yarıya indirmeliyiz. Önlem alınmadan, hava kirliliğine maruz kalma on yıl içinde yüzde 50 artacak ve su ekosistemlerine akan plastik atıklar 2040'a kadar neredeyse üç katına çıkacak. İklim değişikliğini hızlandıran nedenler arasında ormanların azalması da kayda değer yer tutuyor” dedi.
“AYDIN’DA ÇEVRE SORUNLARI TIRMANDIRILDI”
Dünyada son 30 yılda Türkiye'nin yaklaşık 5 katı büyüklüğünde ormanın yok olduğuna dikkati çeken Karahan, “Türkiye’de 1970'li yıllardan 2020 sonuna kadar 748 bin hektar kadar orman alanı ormancılık dışı faaliyetlerle niteliğini kaybetti. Geçen yıl da Türkiye’nin pek çok yerinde günler boyu süren yangınlarla bu miktar daha da arttı. Aydın halkının itirazlarına rağmen gerçekleştirilen jeotermal enerji santrallerine, dağı taşı delen, toprağı kirleten plansız maden işletmeciliğiyle, nükleer santrallerle, “dönüşüm” adı altında kentlerde rant amaçlı uygulamalarla çevre sorunları tırmandırıldı. Kentsel ve kırsal alanlar, ormanlar, meralar, kıyılar, doğal sit alanları, tabiat varlıkları kar hırsıyla tahrip edilmeye devam edilmektedir. Aydın da pek çok çevre sorunuyla karşı karşıyadır. Bu sorunlardan kurtulmanın yolu, ekonomilerimizi ve toplumlarımızı doğayla daha bağlantılı, doğayı, çevreyi önceliğine alan konuma getirmektir” diye konuştu.
“TOPLUMSAL YAŞAM MÜCADELESİNİ KESİNTİSİZ SÜRDÜRMELİYİZ”
“Gezegene zarar vermekten onu iyileştirmeye geçmeliyiz” diyen Karahan, “Gelecek nesillere yaşayabilecekleri bir dünya bırakabilmek için, çevre sorunlarının çözümünde, bütüncül politikaların, hukuksal ve kurumsal düzenlemelerin geliştirilmesi ve uygulanması gereği açıktır. Sorunların çözümü için hepimize düşen sorumluluklar var. Çevre sorunlarına ilişkin bireysel ve kurumsal sorumluluklarımızı yerine getirirken, aynı zamanda kalıcı çözümlere ulaşmak, yaşanabilir bir Türkiye, yeniden büyük Türkiye, yeni bir dünya ve adil düzen için, doğaya, çevreye, tüm doğal yaşama, insan haklarına değer veren adil, demokratik bir toplumsal yaşam mücadelesini kesintisiz sürdürmeliyiz” ifadelerini kullandı.