Büyük yankı uyandıran olayla ilgili Eğitim-İş, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-Sen’in Aydın şube başkanları, Hedef Gazetesi’ne görüşlerini anlatarak, sorunun temeli ve çözümü hakkında yorumda bulundu. Sendikalar, kontrol mekanizması ve denetimler konusunda ortak noktada buluştu.
Efeler’e bağlı Meşrutiyet Mahallesi’ndeki Mustafa Kiriş Ortaokulu’nda kontrolsüz yapılan kermes, 49 öğrencinin zehirlenmesine neden oldu. Olayın gerçekleştiği öğle saatlerinde ilk olarak 12 öğrencinin zehirlendiği belirlenirken ilerleyen zaman diliminde bu sayının 49'a yükseldiği belirtildi.
Öğrencilerin okulun kermesinde yedikleri tavuk pilav dolayısıyla zehirlenmesi ve rahatsızlığın artması Aydın Valiliği’ni harekete geçirdi. Aydın Valiliği, kermes zehirlenmesine ilişkin gerçekleşen münferit olayda yasak kararı aldı. Alınan yasak kapsamında, ilde ikinci bir duyuruya kadar hiçbir ad altında kermes düzenlenmemesi belirtilirken yasağı çiğneyip kermes düzenleyenlere ilişkinse yasal işlem uygulanacağı aktarıldı. Hastanede bir günlük gözlemin ardından tedavi gören 49 öğrencinin 45'i taburcu edildi.
Eğitim-İş Aydın Şube Başkanı Şaban Özdemir, Türk Eğitim-Sen Aydın Şube Başkanı Veli Yıldırım ve Eğitim-Sen Aydın Şube Başkanı Suat Güneş, yaşanan üzücü olaya ilişkin açıklama yaptı. Konu hakkında kontrol ve denetim eksikliği görüşüyle ortak nokta buluşan sendikalar, çözüm önerisinde bulundu. Özdemir ile Güneş, devletin okullara bütçe ayırması ve giderler konusunda kermese muhtaç edilmemesi gerektiğini vurguladı.
“OKULLAR DİLENCİLİĞE ZORLANIYOR”
Okulların bütçeden mahkum bırakılması konusuna değinen Eğitim-İş Aydın Şube Başkanı Şaban Özdemir, “Kendi kaynaklarını sağlayamaz ve hijyen malzemesi dahi vermezseniz, okulları dilenciliğe zorlarsınız. Okullardan bağış, kayıt parası almayın ya da serbest derseniz, okul giderlerini nereden nasıl karşılayacak? TYP’den personel gönderiliyor 'maaşını okul ödesin' diyorsunuz. Bunu bir takım dayanışma etkinlikleriyle karşılayacaklar. 'En ucuz malzemeyle en çok karı nasıl elde ederim?' mantığıyla yaklaşırsanız, vatandaşı zehirlersiniz. Bu kermesler aslında kar amaçlı değil okulun ihtiyaçlarını karşılayabilmek üzerine yapılıyor. Okullara ayrılan bütçe olmalı ve okul müdürleri tahsildar, veliler müşteri gibi görülmemelidir. Aydın Valiliği’nin vermiş olduğu kararı destekliyorum. Çünkü kontrol, denetim yok. Kim yapıyor, kim götürüyor, ne kullanılıyor? Burada hiçbir şey belli değil. Bence geç alınmış bir karardır. En azından bundan sonra daha dikkatli olmalı, okullar başıboş ve kermes gelirine bırakılmamalı” dedi.
“ÖNCELİK CAN GÜVENLİĞİ OLMALIDIR”
Konuya geniş açıdan bakmak gerektiğini bildiren Türk Eğitim-Sen Aydın Şubesi Başkanı Veli Yıldırım, “Bu yalnızca bir olay olduğu için değil öteden beri kontrolsüz şekilde seyrediyor olması sıkıntı. Kermes, okul aile birliği ve idaresi tarafından ihtiyaçların karşılanması için yapılan normal bir etkinliktir. Fakat yapılış itibariyle açıkta satılıyor olması normal değil. Bu işi genel değerlendirmek lazım, açıkta satılan kontrolsüz gıdaların hepsi için geçerli olmalı. Havaların ısındığı zaman diliminde zehirlenmeye yol açabilecek gıdaların satılması elbette tehlike doğuracaktır. Denetim olmadığı sürece bunlar hep yaşanacaktır. Aydın Valiliği böyle bir olay karşısında ister istemez tedbir almak zorunda olduğu için doğru bir karardır. Ben de geçmişte okul yöneticiliği yaptım. Bu tarz etkinliklerde önceliğimiz can güvenliği olmak zorundadır. Kaş yaparken göz çıkarmak denen tabir vardır. Buna düşmemek gerekir. Okul yöneticilerin bu konuda daha hassas olması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
“DEVLET ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYSUN”
Hava sıcaklıklarında tavuk tercihinin sıkıntılı olduğunu belirten Eğitim-Sen Aydın Şube Başkanı Suat Güneş, “Aydın Valiliği, Mustafa Kiriş Ortaokulu’nda yaşanan zehirlenme olayına ilişkin kermesleri durdurma kararı almış. Özellikle yaz gününde tavuğun olması sıkıntılı bir durum olmuş. Biz yasakların doğru hareket olmadığını düşünüyoruz. Çözüm noktasında bir şeyinde üretilmesi lazım, sadece yasaklamakla olmuyor. Çözüm noktasında valilik ne yapmış ya da ne yapacak? O da değerli bizim için. Denetlemenin ve bu işlerin bir düzen içinde yapılması gerekiyor. Okulların şu anda kermesten başka geliri yok. Devlet, sosyal devlet özelliğini ortaya koyarak okullarımıza bütçe ayırması gerekiyor. Mali bütçeyle desteklenmesi önem arz ederken bütün devlet okulları bu konuda fakir. Sıkıntının büyük bölümü bundan kaynaklanıyor. Devlet elini taşın altına koymalı. Sendika olarak yaklaşık 50 öğrencinin rahatsızlanması bizleri çok üzdü” ifadelerini kullandı.