Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Murat Tan'ın haberine göre; Ege’nin pamuk deposu Söke’deki tarım sektörünün önde gelen isimleri, kısıtlı su dağıtım planına ilişkin taleplerini ve endişelerini dile getirmek için bir araya geldi. Trakya Birlik Söke Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Yılmaz Gültekin, Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Barışık ve Söke Ziraat Odası önceki dönem Meclis Başkanı Yusuf Çam, beraberlerinde bir grup Sökeli çiftçiyle birlikte Aydın Efeler’de konuyu masaya yatırdı.
DSİ’DEN ÇÖZÜM İSTEDİLER
Heyet, ilk olarak Efeler Ziraat Odası binasında Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, sulama sezonuna yönelik sorunlarla kısıtlı su dağıtım planının bölge tarımına etkileri detaylı bir şekilde ele alındı. Ardından heyet, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’ne geçerek DSİ 21. Bölge Müdürü Yardımcısı Serkan Baştürk ile bir araya geldi. Görüşmede, Sökeli çiftçiler, yüzde 50 kısıtlı su dağıtım planının tarımsal üretimi ciddi şekilde olumsuz etkileyeceğini belirterek, planda değişikliğe gidilmesi talebini aktardı. Sökeli çiftçiler, özellikle Söke’nin sulama dağıtım ağında en son bölgede yer alması nedeniyle suyun adil bir şekilde ulaşmasında sorunlar yaşadıklarını vurgulayarak bu sezon mağduriyet yaşamak istemediklerini de belirtti.
SÖKE MAĞDUR EDİLMEYECEK
DSİ 21. Bölge Müdürü Yardımcısı Serkan Baştürk, görüşmede Aydın’daki sulanabilir arazileri besleyen barajların güncel doluluk oranlarına ilişkin bilgi verdi. Barajlardaki su seviyesinin, yüzde 50 kısıtlı su dağıtım planında değişikliğe gidilmesini sağlayacak düzeyde olmadığını belirten Baştürk, bu nedenle kısıtlama planında geri adım atılamayacağını belirtti. Edinilen bilgilere göre, suyun adil bir şekilde dağıtılması konusundaysa Söke’nin mağdur edilmeyeceğine dair söz veren Baştürk, barajların aynı anda açılarak il genelindeki tüm kanalların suyla dolmasının sağlanacağını ve kanallar dolmadan su dağıtımına başlanmayacağını bildirdi. Baştürk’ün açıklamaları, Sökeli çiftçileri bir nebze rahatlatsa da, yüzde 50 kuru tarım planında değişiklik yapılmayacağının büyük ölçüde kesinleşmesi moralleri alt üst etti.
Söke’deki tarım temsilcileri görüşmede, DSİ yetkililerine sulama altyapısının iyileştirilmesi ve suyun daha verimli kullanılması için uzun vadeli çözümler üretilmesi çağrısında da bulunurken, bölgedeki sulama kanallarının modernizasyonu, su kaybını önleyici teknolojilerin kullanımı ve barajların daha etkin yönetilmesi gibi önerilerin de görüşmede öne çıktığı öğrenildi.