31 Ocak 2022’de Aydın’ın Söke ilçesinde özel bir hastanede tedavi görürken akciğer yetmezliği nedeniyle hayatını kaybeden tarihçi Enver Konukçu’nun vefatının üçüncü yıl dönümünde sevdikleri ve öğrencileri tarafından lokma hayrı yapıldı. Anma ve hayır etkinliğine başta oğlu Erdem Konukçu ve torunu Türker Candan olmak üzere Aydın Türk Ocağı Başkanı Dr. Eyüp Salih Doyuran, Aydın Şair ve Yazarlar Derneği adına yönetim kurulu üyesi Bekir Aygül, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden (ADÜ) Prof. Dr. Turan Akkoyun, Doç. Dr. Mutlu Adak, siyasi parti temsilcileri ve basın mensupları ile sevenleri katıldı. Türkiye’nin yetiştirdiği önemli tarihçilerden biri olan ve Aydın’da vefat eden Prof. Dr. Enver Konukçu, Aydın’ın Kemer Mezarlığı'ndaki kabri başında da öğrencileri ve sevenleri tarafından dualarla ve rahmetle anıldı.
ENVER KONUKÇU KİMDİR?
Enver Konukçu, Hüseyin ve Fatma çiftinin üçüncü çocuğu olarak 8 Ağustos 1944’te Bolu’da doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Düzce’de tamamlamıştır. Lise yıllarından itibaren tarih ilmine merak duyan ve bu sevgisinden dolayısıyla arkadaşları tarafından “Heredot Enver” olarak ünlenen Konukçu, 1962’de İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde yüksek öğretimine başlamıştır. Bu bölümün Genel Türk Tarihi Kürsüsünden mezun olmuştur. Bu kürsüde hocaları arasında dönemin ünlü tarihçileri olmuştur. Bunlar arasında Ord. Prof. Dr. Ahmet Zeki Velidi Togan, Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu ve Prof. Dr. Mustafa Kafalı bulunmaktadır. 1967 Şubat’ında İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü bitirmiştir. Mezuniyetinden sonra kısa bir süre Ord. Prof. Dr. Ziyâeddin Fındıkoğlu’nun başkanlığındaki Sakarya Sosyal Araştırmalar Merkezinde tarih çalışmalarını yürütmüştür. 1967 sonunda Manisa Salihli Lisesi’ne tarih öğretmeni olarak atanmıştır. Buradaki kısa süren görevinden sonra Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne asistan olarak girmiştir.
1972 yılında “Kuşan ve Akhunlar Tarihi” teziyle Genel Türk Tarihi doktoru olan Konukçu; 1978 yılında “Kalaç Sultanlığı (1290-1320)” tezi ile doçent olmuştur. Hindistan’daki Türkler adlı çalışması ile de 1988’de profesör olmuştur. Konukçu’nun birçok makale ve kitabının yanında TDV İslam Ansiklopedisinde toplam 55 madde bölümü bulunmaktadır. Pakistan İslam Cumhuriyeti Karachi Üniversitesi’nde çalışmalar da yapan Konukçu, burada İslam Tarihi Kürsüsü’nde “Hindistan Tarihi” çalışmaları yapmıştır. Ayrıca ABD’de California Üniversitesi’nde (UCLA) bir süre Indo-Turcica alanında araştırmalar yapmıştır. Erzurum tarihi ve Ermeni meselesi üzerinde yakından ilgilenen Konukçu, Oba, Subatan, Alaca ve Yeşilyayla toplu mezarlarının açılmasını sağlamış Ermenilerin Türklere karşı uyguladıkları soykırımın somut delillerini ortaya çıkarmış bir tarihçidir. Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde 43 yıl görev yaptıktan sonra 8 Ağustos 2011 tarihinde emekliye ayrılarak Aydın iline yerleşmiştir.
Merhum Prof. Dr. Enver Konukçu, öğretmen Tomris Hanımla evlenmiş bu evlilikten Elvan ve Erdem adlı iki çocuğu olmuştur. Torunu Türker’in de eğitimiyle yakından ilgilenen ve emeklilik yıllarını Aydın’da geçiren Konukçu, 31.01.2022 tarihinde özel hastanede tedavi görürken akciğer yetmezliği nedeniyle 78 yaşında hayatını kaybetmiştir.