Aydın Efeler’de yaklaşık 30 yıldır kumaş sektörünün içinde olan 48 yaşındaki Dilek Pekşen, 12 yıl önce kendi işletmesini açarak kariyerinde kendi yolunu çizdi.
Sektörün yıllar içerisindeki değişimi ve müşteri rağbeti hakkında konuşan Pekşen, “Yıllar içerisinde hazıra yönelmeler çoğaldıkça kumaşa olan rağbet düştü. Şu an bu sektörü canlı tutan en büyük etken dikiş kursları. Kumaş satışlarımızda rağbetin düşük olmasına rağmen dikiş kurslarının açılması sektörü biraz daha canlandırdı.” ifadelerini kullandı.
TERZİLERİN AZALMASI SEKTÖRE RAĞBETİ DÜŞÜRDÜ
Kumaş alımında rağbetin düşmesindeki bir diğer sebebe dikkat çeken Pekşen, “Bu sektörde terziler büyük önem taşıyor. Vatandaşlar aldıkları kumaşı bu yerlerde diktiriyor. Fakat zaman içerisinde yetişen eleman olmadığı ve rağbetin azalması nedenleriyle terzi sayıları giderek azaldı. Terzilerin eskisi kadar çok olmaması da kumaşa olan rağbeti düşürdü” diye konuştu.
DÖVİZİN YÜKSELMESİ KÂRI KALDIRDI
Bu sene rağbetin düşmesi ve girdi maliyetlerinin artmasıyla kâr elde etmekte zorlandıklarını söyleyen Pekşen, “80 liradan 2 bin liraya kadar kumaş çeşitlerimiz var. Geçen yıla göre Döviz kurunun yükselmesi bizim için büyük sıkıntı oldu. Çünkü bizler Döviz kurundan alış yapıp Türk Lirası’na çevirerek satış gerçekleştiriyoruz. Ve bu durum bizim için çok maliyetli oluyor. Örneğin ben bir kumaşı 100 liraya satıyorsam, Dolar kuru yükseldiği zaman bu satıştan benim kârım kalmıyor” dedi.