Kasım ayında Tiran'da bir okul yakınında yaşanan ve 14 yaşındaki bir öğrencinin hayatını kaybettiği kavganın TikTok üzerinden başladığı tespit edilmiş, olay sonrası platformda cinayeti destekleyen çocukların videoları ortaya çıkmıştı. Bu gelişmelerin ardından Arnavutluk hükümeti, TikTok'a yönelik sert tedbirler almaya karar verdi. Başbakan Edi Rama, "2025 yılı itibarıyla TikTok'u bir yıl boyunca tamamen yasaklayacağız. Arnavutluk'ta TikTok'a erişim olmayacak" dedi.
“TİKTOK’U 1 YILLIĞINA MAHALLEDEN UZAKLAŞTIRACAĞIZ”
Başbakan Edi Rama, başkent Tiran’da öğretmenler, öğrenci velileri ve psikologlarla düzenlenen bir toplantıda TikTok'un yasaklanacağını duyurdu. Platformu “mahallenin serserisi” olarak nitelendiren Rama, "Bu serseriyi bir süreliğine mahallemizden uzaklaştıracağız. TikTok, gençlerimizin geleceği için büyük bir tehdit oluşturuyor" ifadelerini kullandı.
“TİKTOK, ÇİN DIŞINDA TAMAMEN ÇAMURDAN İBARET”
Rama, TikTok ve benzeri sosyal medya platformlarının gençler arasında şiddeti körüklediğini belirtti. Çin’de TikTok’un eğitim, doğa sevgisi ve kültürel mirasın korunması gibi konuları öne çıkardığını vurgulayan Rama, "Ancak Çin dışında TikTok, tamamen pislik ve çamurdan ibaret. Bizim böyle bir platforma ihtiyacımız yok" dedi.
UYGULAMA KÜRESEL ELEŞTİRİLERİN HEDEFİNDE
Dünya genelinde bir milyardan fazla aktif kullanıcıya sahip olan TikTok, farklı ülkelerde çeşitli suçlamalarla karşı karşıya. ABD’de casusluk iddialarıyla soruşturma geçiren platform, Romanya’da ise seçim süreçlerine müdahale etmekle suçlanmıştı.