Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Murat Tan'ın haberine göre, geçtiğimiz yıl kilosu 9 lira olan makarnalık buğday ve 8,25 lira olan ekmeklik buğdayda 1 lira, arpaysa 25 kuruşluk artışa gidilmesi, Türkiye’deki önemli buğday üretim merkezlerinden olan Aydın’da üreticinin yüzünü güldürmedi. Aydın’da en çok buğday üretiminin yapıldığı Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, açıklanan fiyatlara ilişkin Aydın Hedef Gazetesi’ne yaptığı özel açıklamasında, taleplerinin 15 lira olduğunu belirterek, “Bu açıklanan fiyat üreticiye, ‘Sen buğday ekme’ demektir” ifadelerini kullandı.

tmonun-acikladigi-bugday-alim-fiyati-ureticileri-uzdu-aydinli-ureticilere-fiyat-soku-477189-a944d212da85408526ee0ca44a6e2812.jpeg

“HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK”

“Bu fiyatlar kesinlikle bizim istediğimiz fiyatlar değil” diyen Tanyeri, “Girdi maliyetlerinin karşısında primle birlikte 1 lira 75 kuruşluk artış bize göre çok az bir artıştır. Yeterli değildir. Bizim talebimiz primle beraber 15 lira olarak açıklanmasıydı. Bizim Tarım ve Orman Bakanlığımızdan en kötü 13-14 lira fiyat bekliyorduk. Açıklanan alım fiyatına baktığımızda primle birlikte 11 liraya karşılık geliyor. Bizim zaten üretim maliyetimiz şu anda 10 lira 70 kuruştur. Yani 15 lira bekliyorken bu fiyatın açıklanması bizi hayal kırıklığına uğrattı. En azından 14 lira verilseydi kilogramda 3 lira gibi kazanca karşılık gelecekti ancak açıklanan bu rakamla üreticinin ürettiğinden kazanması mümkün değildir. Bu fiyat üreticiyi önümüzdeki yıl buğday üretiminden kaçırır. Biz hangi üründe girdi maliyetini daha az tutarak üretim yapabiliriz diye banka faizlerinin karşısında çare ararken, gelinen noktada açıklanan bu fiyatla ayakta durmamız çok zor” dedi.

tmonun-acikladigi-bugday-alim-fiyati-ureticileri-uzdu-aydinli-ureticilere-fiyat-soku-477189-74b7ce090b90f2711fc556ea6bb05653.jpg

“SÜRDÜREBİLİRLİĞİ SAĞLAYAMAYIZ”

Geçen sene açıklanan buğday fiyatının bir önceki seneye göre iyi olduğuna dikkat çekerek ancak bu sene açıklanan 1 lira 25 kuruşun artış sayılamayacağının altını çizen Tanyeri, “Geçen sene 18-19-20 liraya kullandığımız mazotu 40 liraya kullanarak üretim yaptık. Ortada yüzde 100 girdi maliyetinde artış var. Sen kalkıyorsun buğdayda yüzde 11’lik artış yapıyorsun. Bu üreticiye, ‘Sen buğday ekme’ demektir” diye konuştu. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde Ankara’da Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın öncülüğünde Ankara’a Tarım ve Orman Bakanlığı’nda çiftçilerin sorunlarına çözüm bulabilmek için bir dizi temas ve ziyaretlerde bulunduklarını da söyleyen Tanyeri, “Genel Başkanımız ziyaretimizde hem Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, hem Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı’ya tarımdaki sorunları ve taleplerimizi anlattı. Bakan yardımcıları ve bürokratlar yapılan toplantıda da ürettiğimiz pamuktan, ayçiçeği ve buğdaya kadar tüm ürünlerde girdi maliyetlerinin artışına göre ürünümüzü satmak istediğimizi dile getirdik. Tarımda sürdürülebilirlik ancak bu sayede olur. Yoksa bu şartlarda sürdürülebilirliği sağlamak mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Aydın’da reçeteli İzmir’de reçetesiz! Amaç Aydın’da oturanlara eziyet mi? Aydın’da reçeteli İzmir’de reçetesiz! Amaç Aydın’da oturanlara eziyet mi?

tmonun-acikladigi-bugday-alim-fiyati-ureticileri-uzdu-aydinli-ureticilere-fiyat-soku-477189-de1d4ffad477703d049402429db19571.jpg

“FİYAT TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİDİR”

Bu sene Söke Ovası’nda 15-20 bin dönüm buğday ekimi olduğunu belirten Tanyeri, “Geçen seneye göre buğday ekimi azaldı ama pamukta yaklaşık 30-350 bin dönümlük ekim bekleniyor. Bizim korkumuz pamukta da aynı hüsranı yaşayacak olmamızdır. Eğer pamukta da aynı durum söz konusu olursa pamuk tarımını da sürdürmemiz mümkün gözükmüyor. Hava şartlarında dolayı bu sene az ekim söz konusu. Ancak geçen yıl 60 bin dönüm, 2022’deyse 100 bin dönümlük alana buğday ekimi yapıldı. Ekimin azalmasında üreticinin ürettiğinden kazanması da önemli bir faktördür. Yıldan yıla ovada buğday ekim alanları azalıyor. Yine de baktığımızda aslında geçtiğimiz yıl 5 buçuk lira olan buğday 8 lira 25 kuruş artı 1 lira fiyatlandırmaya baktığımızda iyiydi. Biz bunun için Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a teşekkür de ettik ama bu sene açıklanan 1 lira 25 kuruş artışı kabullenemeyiz. Geçtiğimiz sezon primle birlikte 9 lira 25 kuruş olan buğdayın fiyatı bu sene primle birlikte 11 lira oldu. Bu 1 lira 75 kuruşluk artış girdi maliyetinin karşısında asla yeterli değildir. Biz bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu fiyat tekrar gözden geçirilmelidir. Bu fiyat böyle olursa biz önümüzdeki yıl Söke Ovası’nda şimdiden kesinlikle buğday ekmeyi de düşünmüyoruz” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi