Toplu balık ölümlerinin şiddetli bir depremin habercisi olup olmayacağı tartışılırken, 1999 Marmara Depremi öncesinde karşılaşılan olaylarla ilgili yapılan bir çalışmada toplu balık ölümlerinin de yer alması, endişelerin artmasına sebebiyet verdi. Vatandaşlar tarafından alanında uzman kişilerce, toplu balık ölümleriyle depremin ilişkili olup olmadığına dair açıklama yapılması istendi.
Balık Ölümlerinin Sonu Gelmiyor!
İzmir Körfezi'nde son zamanlarda çok sayıda ölü balık kıyıya vurmaya devam ediyor. İzmir'in Bayraklı ve Karşıyaka sahillerinde 20 Ağustos'ta binlerce ölü balığın kıyıya vurmasıyla başlayan olumsuzluk bitmek bilmiyor. Son olarak Karşıyaka ilçesine bağlı Aksoy ve Bayraklı ilçesine bağlı Turan Mahallesi'nde ölü balıklar kıyıya vurdu. Ölü balıklar deniz yüzeyine çıkarken, kente yayılan kötü koku ise vatandaşları canından bezdirdi.
Bakanlık Tarafından Ceza Kesildi
Balık ölümlerinin yanı sıra, körfezin renginin de kırmızıya döndüğü göze çarptı. Ölen balıklar arasında çipura, deniz levreği gibi balıkların bulunduğu da görülüyor. Balık ölümlerinin kirlilikten kaynaklandığı dile getirilirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'ne bağlı Çiğli Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi ile Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisleri'nin, çevre mevzuatında belirtilen standartların üzerinde kirli suları İzmir Körfezi'ne deşarj ettiği tespit edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İZSU Genel Müdürlüğüne 1 milyon 858 bin TL para cezasının kesildiği ve Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu vurgulandı.
Vatandaşlar Büyük Rahatsızlık İçerisinde
Öte yandan İzmir'de ikamet eden vatandaşlar, toplu balık ölümleri ve etrafa yayılan kötü kokudan duydukları rahatsızlığı dile getiriyor. Bölge sakinlerinden Aykut Şimşek, "1990 yılından beri buradayım. Balık ölümleri çevreyi ve bizi olumsuz etkiliyor. Koku çok rahatsız ediyor, yürümekte zorlanıyoruz. Akşam sahilde yürüme planımız vardı ama planımızı kokudan dolayı iptal ettik” diyerek sıkıntıya işaret etti.
Ortaya Atılan İddia Kafa Karıştırdı!
İzmir'deki toplu balık ölümleriyle ilgili bu gelişmeler yaşanırken, ortaya atılan bir iddia ise kafaların karışmasına sebebiyet verdi. 1999 Marmara Depremi öncesindeki sıra dışı olaylara dair yapılan bir araştırmaya dayandırılan iddialara göre, toplu balık ölümlerinin büyük deprem habercisi olabileceği savunuldu.
1026 Sıra Dışı Olay Derlenerek Hazırlandı
Konuyla ilgili iddialar, Osaka Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Motoji İkeya ile Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ülkü Ulusoy'un, deprem tanıkları arasında gerçekleştirdiği anket sonucuna dayanarak yaptığı çalışmaya dayandırılıyor. Gölcük Depremi sonrasında gerçekleştirilen araştırma kapsamında, 450 tanıktan deprem öncesi belirtilere ilişkin 1026 sıra dışı olayın derlendiğine işaret ediliyor.
Deprem Habercisi Olaylar ve Bilimsel Yorumlar
Prof. Dr. İkeya ile Doç. Dr. Ulusoy'un "Deprem Habercisi Olaylar ve Bilimsel Yorumlar" adını taşıyan ve Türkiye'de bu alandaki ilk niteliği taşıyan çalışması, Kültür Bakanlığı tarafından da yayımlandı. Japon ve Türk bilim adamının ortak çalışmasında, 17 Ağustos Marmara depreminin ilk işaretlerinin, günler hatta haftalar öncesinde hayvanlarda, gökyüzünde, denizde ve bitkilerde görülen sıra dışı olaylarda gözlendiği ifade ediliyor.
Deprem Tanıklarının İfadelerine Göre Hazırlandı
Bu çalışmaya göre, şiddetli depremin öncesindeki sıra dışı olayların yüzde 50'si hayvan davranışlarında, yüzde 32'si gökyüzü ve hava durumunda, yüzde 10'u deniz ve karada, yüzde 7'si elektrikli cihazlarda, yüzde 2'si ise bitkilerde görüldü. Deprem tanıklarının ifadelerine göre ortaya koyulan çalışmada birçok belirti üzerinde durulurken, bunlardan birisinin de toplu balık ölümleri olduğuna yer verildi. Deprem tanıklarının araştırmada yer alan iddialarına göre, şiddetli depremin öncesinde toplu balık ölümleri de görüldü.
Kobe Depremi'yle Karşılaştırma Yapıldı
Bunların yanı sıra, araştırmada 17 Ağustos Marmara Depremi öncesi ortaya çıkan sıra dışı olaylar, Kobe depremindekilerle de karşılaştırıldı. Buna göre, her iki deprem öncesi yaşanan sıra dışı olayların hemen tamamının aynı olduğu ortaya çıkarıldı. Kobe depremi öncesinde de sıra dışı olayların yüzde 51'inin hayvan davranışlarında, yüzde 29'unun gökyüzü ve hava durumunda, yüzde 11'unun deniz ve karada, yüzde 9'unun elektrikli cihazlarda, yüzde 1'inin de bitkilerde kaydedildiği aktarıldı.
Uzmanlardan Açıklama Bekleniyor
Bahsi geçen araştırmaya dayandırılarak ortaya atılan iddialar, vatandaşlar arasında tedirginliğe neden oldu. İzmir'in yanı sıra Türkiye'nin farklı noktalarında ve Yunanistan'da görülen toplu balık ölümlerinin, depremle bir bağlantısının bulunup bulunmadığına dair uzmanlardan ayrıntılı bilgilendirme yapılması bekleniyor.