TÜİK, ayrıca bireylerin mevcut yaşları ve cinsiyetlerine göre beklenen yaşam sürelerini de gösteren bir tablo yayınladı. Verilere göre, Türkiye'de kadınların erkeklerden daha uzun süre yaşadığı belirlendi. Genel tahminler, erkeklerin ortalama 74,7 yıl, kadınların ise 80 yıl yaşadığını ortaya koyuyor. Bu durum, kadınların erkeklere kıyasla ortalama 5,3 yıl daha fazla yaşadığı anlamına geliyor.
AYDINLI ERKEKLER TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE
Aydın'da erkeklerin ortalama yaşam süresi 78,1 yıl, kadınların ise 81 yıl olarak tespit edildi. Bu sonuçlara göre, Aydınlı erkekler Türkiye ortalamasına göre 3,4 yıl daha uzun yaşarken, Aydınlı kadınlar da ülke genelindeki hemcinslerinden 1 yıl daha fazla yaşıyor.
EN UZUN VE EN KISA BEKLENEN YAŞAM SÜRESİNE SAHİP İLLER
Ortalama yaşam süresi bakımından Tunceli 80,8 yıl ile listenin başında yer alırken, Kilis 76,1 yıl ile en düşük ortalama yaşam süresine sahip il olarak belirlendi.
YAŞA GÖRE ORTALAMA KALAN ÖMÜR
TÜİK’in hesaplamalarına göre, şu an 15 yaşında olan bir bireyin ortalama kalan yaşam süresi 63,5 yıl olarak belirlenirken, bu süre erkekler için 60,9 yıl, kadınlar için ise 66,1 yıl olarak tespit edildi. 30 yaşındaki bir kişinin kalan ortalama ömrü 49,1 yıl olarak belirtilirken, erkeklerde bu süre 46,6 yıl, kadınlarda ise 51,5 yıl olarak hesaplandı. Türkiye genelinde 50 yaşında olan bir kişinin beklenen kalan ömrü ortalama 30,1 yıl olarak saptandı. Bu değer erkekler için 27,8 yıl, kadınlar için ise 32,3 yıl olarak açıklandı. 65 yaşındaki bireyler için ise beklenen kalan yaşam süresi ortalama 17,4 yıl olarak tespit edildi; bu süre erkeklerde 15,7 yıl, kadınlarda ise 19 yıl oldu.