Tarım ve Orman Bakanlığı, halk sağlığını tehdit eden gıda ürünlerine yönelik denetimlerini sıklaştırdı. Denetle tarafından paylaşılan bilgilere göre, Şenpiliç’in üretimini yaptığı “Annemin Köftesi Piliç Kasap Köfte” ürününden alınan numunelerde yapılan laboratuvar analizlerinde, ölümcül etkileriyle bilinen L. monocytogenes bakterisi tespit edildi. Analiz sonucunun ardından ürünün toplatılması için bakanlık il müdürlüklerine resmi yazı gönderildi.
TOPLATILMA KARARI ALINDI
İlgili ürünün üretildiği tesisin Sakarya Söğütlü’de yer aldığı belirtilen bilgilendirme mesajında şu ifadelere yer verildi:
"Müdürlüğümüz kontrol görevlileri tarafından, İlimiz Soğucak Mah. 3. Organize Sanayi Bölgesi 6. Yol No:44 Merkez Söğütlü adresinde faaliyet gösteren Şenpiliç Gıda Sanayi Anonim Şirketi unvanlı işletmede yapılan resmi kontrolde "Şenpiliç Annemin Köftesi Piliç Kasap Köfte" (STT 10/03/2025 - Parti no: 204124) ürününden numune alınmış olup, söz konusu ürüne yapılan analiz sonucuna göre 'L. monocytogenes' içermesi sebebiyle Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği'ne uygun olmadığı tespit edilmiştir ve üretici işletmeye yasal işlem uygulanmıştır. Söz konusu ürünün toplatılması ile ilgili firmaya tanınmış olan yasal süre bitmiş olup, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 21. Maddesinin 5. fıkrasına aykırılık tespit edildiğinden, aynı kanunun 40. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendi gereğince söz konusu ürünlerin en kısa sürede piyasadan toplatılması gerekmektedir. İl müdürlüğümüzce yapılan denetimlerde söz konusu ürüne rastlanılması halinde gerekli işlemlerin yapılarak Müdürlüğümüzce bilgi verilmesi hususunda gereğini arz ederim”
L. MONOCYTOGENES BAKTERİSİNİN ZARARI
Gıda kaynaklı hastalıkların en tehlikeli nedenlerinden biri olan Listeria monocytogenes, özellikle bağışıklık sistemi zayıf bireylerde ve hamilelerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. ABD Sağlık Bakanlığı verilerine göre, sadece bu bakteri nedeniyle her yıl 300'den fazla kişi hayatını kaybediyor. Uzmanlara göre, salmonella veya clostridium botulinum gibi bilinen bakterilerle karşılaştırıldığında Listeria, daha ölümcül olabiliyor.