Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin Yoksulluk ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarını yayımladı. Araştırmaya göre, göreli yoksulluk oranı yüzde 13,6 olarak belirlendi.
Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine göre yapılan hesaplamada, medyan gelirin yüzde 50’sinin altında gelir elde eden bireylerin oranı, geçen yıla göre 0,1 puan artarak yüzde 13,6 oldu. Daha yüksek sınırları dikkate alan diğer hesaplamalara göre; medyan gelirin yüzde 60’ına göre yoksulluk oranı yüzde 21,2’ye gerilerken, medyan gelirin yüzde 70’ine göre yoksulluk oranı yüzde 28,9 olarak kaydedildi.

TEK KİŞİLİK HANELERDE YOKSULLUK DAHA AZ

Hane tiplerine göre yapılan değerlendirmede, tek kişilik hanelerde yoksulluk oranı yüzde 6,5 ile en düşük seviyede gerçekleşti. Çekirdek aile bulunmayan kalabalık hanelerde bu oran yüzde 10,8’e yükselirken, bir çekirdek aile ve diğer bireylerin yaşadığı hanelerde yüzde 17,9’a çıktı.

Nazillili esnaftan acı haber! Evinde cansız bedeni bulundu Nazillili esnaftan acı haber! Evinde cansız bedeni bulundu

EĞİTİM DURUMU VE YOKSULLUK

Eğitim düzeyi, yoksulluk oranlarını etkileyen önemli faktörlerden biri oldu. Hiç okul bitirmeyen bireylerin yüzde 24,7’si yoksul olarak değerlendirilirken, yükseköğretim mezunları arasında bu oran yüzde 2,7’ye kadar düştü.

MADDİ VE SOSYAL YOKSUNLUK ORANI AZALDI

Maddi ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çeken bireylerin oranı yüzde 13,3 olarak hesaplandı. Geçen yıl yüzde 14,4 olan bu oran, 1,1 puanlık bir düşüş gösterdi.

EN YOKSUL İLLER

Göreli yoksulluk oranının en düşük olduğu bölgeler yüzde 4,7 ile Gaziantep, Adıyaman, Kilis ve yüzde 6,4 ile Şanlıurfa, Diyarbakır oldu. Yoksulluğun en yüksek görüldüğü bölgeler ise yüzde 14,6 ile Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir olarak belirlendi.

EN BÜYÜK ZORLUK TATİL VE DÜZENLİ ET TÜKETİMİ

Araştırmaya katılanların yüzde 57,5’i evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayamadığını belirtirken, yüzde 39,3’ü düzenli et, tavuk veya balık içeren yemek masrafını karşılayamadığını ifade etti. Ayrıca, yüzde 26,8’i beklenmedik harcamaları karşılayamazken, yüzde 15,1’i evini ısıtmakta zorlandığını söyledi.

YÜZDE 56,1 BORÇLU

Araştırma sonuçlarına göre, halkın yüzde 56,1’i kendine ait bir evde otururken, yüzde 28,0’ı kirada yaşıyor. Borç veya taksit ödemesi olanların oranı ise yüzde 56,8 olarak açıklandı. Bu ödemeler, bireylerin yüzde 12,5’i için “çok yük” olarak tanımlandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ