Gökcen çifti, hayvanlara karşı duydukları empati sayesinde vegan (hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayan) bir hayat tarzı benimsediklerini belirtti. Tavuğundan, buzağısına birçok hayvan kurtardıklarını belirten çift hayvanların hayatımızdaki önemini vurguladı.
“DÜNYA SADECE BİZE AİT DEĞİL”
Sema Ayhan Gökcen, 2013 yılında et yemeyi bıraktığını ifade ederek, “Hayvanlarla empati kurarak bu kararı aldım. Bu dünya sadece bize ait değil, bizden sonra gelecek canlılara da ait. Onlara yeşil bir gelecek sunmak istiyorsak, sürdürülebilir ürünler tüketmeliyiz. Sadece yediklerimiz değil, taktığımız kemer, kullandığımız toplu taşımalar bile bunu etkiliyor. Küresel ısınmanın bir numaralı sebebi et tüketimi. Et üretimi için su kaynakları da azalıyor. Hiçbir canlının yaşam hakkını ellerinden alma hakkımız yok, hele ki bir lezzet için” dedi.
“FELÇLİ TAVUĞA BAKTIM”
Gökcen, hayvan sevgisini sadece teoride bırakmayarak evinde annesiyle birlikte toplamda 100’e yakın hayvana baktığını belirtti. Özellikle felçli bir tavuk ile ilgilendiğini söyleyen Gökcen, “Tavuğu arsaya çıkarıp ayağı toprağa değsin diye gezdirdim. Kurtardığımız buzağılar oldu, tedavilerini karşıladıktan sonra İzmir’deki vegan çiftliğe gönderdik. Amacımız tür gözetmeksizin tüm hayvanlara eşit yaşam hakkı sağlamak” diye konuştu.
“HAYVANSAL ÜRÜNLERİN HEPSİ ZARARLI”
Zekeriya Gökcen ise 2018 yılında et yemeyi bıraktığını söyledi. Gökcen, bu kararı bir belgesel izledikten sonra aldığını belirterek, “İzlediğim belgesel beni çok etkiledi. Belgeseli izledikten sonra aslında hayvanların bizden bir farkı olmadığını ve tüketilmemesi gerektiğini düşündüm. ” Veganlığa merak saldım. Birçok ürün araştırdım. Ben bırakalı 6 yıl oldu eşim bırakalı 11 yıl oldu. O günden beri süt ve süt ürünleri, et, hayvandan çıkan hiçbir ürünü tüketmiyoruz. Vegan ibaresi olan bir şampuan deney yapılmadığı anlamına gelmiyor. Üründe hem vegan hem de Cruelty Free ibaresi olması gerekiyor. Bu şekilde hayatımızdaki tüm hayvan ürünlerini çıkarttık. Hayvansal ürünlerin hepsi zararlı” ifadelerini kullandı.
“TAVUK YUMURTASI ZARARLI”
Vegan beslenme anlayışının sağlık boyutuna da dikkat çeken Zekeriya Gökcen, “Bugün kalp damar hastalıklarının en büyük nedeni et tüketimidir,” diyerek hayvansal ürünlerin sağlığa zararlı olduğunu savundu. Özellikle tavuklardan elde edilen yumurtaların da zararlı olduğunu belirten Gökcen, "Tavukları kendi haline bıraktığınızda o kadar yumurtlamazlar. Tavukları sevmekle, onları çıkar için kullanmak arasında net bir ayrım yapmak gerekiyor" diye ekledi.
“KENDİMİZ VEGAN ÜRÜNLER YAPIYORUZ”
Seramik atölyesinde çalışan Neslihan Okutucu ise İstanbul’dan Aydın’a geldiğinde vegan mekan eksikliğini fark ettiğini belirtti. Sema Ayhan Gökcen ile tanıştıktan sonra atölyelerinde birçok hayvanın olduğunu dile getiren Okutucu, “Canım protein sağlayacak ürünler çektiğinde bitki kaynaklı ürünler tüketiyorum. Kırmızı mercimek ve mantar protein ihtiyacımı karşılıyor. Ayrıca kendimiz vegan ürünler yapıyoruz. Şu anda vegan ayran yaptım, içine pirinç, salatalık, nane, zeytinyağı, tuz, limon ve sirke koydum” dedi.