Yeni yılı karşılamak için hazırlıklar hızlandı, ancak artan maliyetler yılbaşı sofralarını bu yıl daha mütevazı hale getirdi. Nazilli’de dışarıda bir restoranda yılbaşı kutlamasının kişi başı maliyeti alkolsüz mekanlarda bin 500 liradan başlıyor, alkollü mekanlarda ise 4 bin 500 liraya kadar çıkıyor. Dört kişilik bir ailenin dışarıda yılbaşı kutlaması en az 6 bin lirayı buluyor.
Evde kutlama yapmak isteyenler de yüksek fiyatlardan etkileniyor. Yılbaşı sofrası için hindi, tavuk, meze, salata malzemeleri, meyve, kuruyemiş ve içecek alışverişi yapmak isteyenler, minimum bin liranın üzerinde bir harcama yapmak zorunda kalıyor. Nazilli’de marketlerde satılan hindinin kilogram fiyatı geçen yıl 180-200 lira arasında değişirken bu yıl 300 lirayı buldu. Hindi yerine tavuk tercih edenler içinse fiyatlar daha uygun olsa da yine bütçeleri zorluyor. Tavuğun kilogramı ortalama 100 TL’den satılıyor.
MEYVE VE KURUYEMİŞ DE ZORLUYOR
Nazilli’de karışık kuruyemişin kilogram fiyatı 150-600 lira arasında değişiyor. Yerli kestanenin kilosu 150-200 lira arasında. Meyve fiyatları da el yakıyor. Bir kilogram ayva, elma, nar, muz, mandalina ve portakal gibi meyvelerin toplam maliyeti ortalama 250 lirayı buluyor.
Zincir marketlerde cips, kuruyemiş ve çikolata gibi ürünlerin bulunduğu klasik alkolsüz yılbaşı sepetlerinin fiyatı ise 1100 ila 1400 lira arasında değişiyor.
Vatandaşlar, artan fiyatlar nedeniyle sofralarındaki çeşitleri azaltmak zorunda kaldıklarını, porsiyonların küçüldüğünü ve bazı ürünlerden tamamen vazgeçtiklerini belirtiyor.