Marmarabirlik’ten konuyla ilgili olarak açıklama yapıldı. Açıklamada, Kooperatif Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri’nin katılımıyla gerçekleştirilen koordinasyon toplantısında alınan ortak karar kapsamında, avans fiyat olarak ürün alınmasına karar verildiği belirtildi.
60 Bin Ton Ürün Alımı Planlanıyor
Buna göre; tavan fiyat 180 dane 125 TL, 200 dane 105 TL, taban fiyat 380 dane için 47 TL, yağlık zeytin fiyatı ise 45 TL olarak tespit edildi. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Marmarabirlik olarak 60 bin ton ürün alım planı yaptıklarını belirterek, "Alınan ürün bedelleri on beş günlük periyotlarda yüzde 50’si peşin, geri kalan kısmı ürün alımları sona erdikten sonra belirlenecek. Bu yıl ödemelerle ilgili üreticimizin bize destek olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Tarihi Rekolte Artışı Yaşanıyor
Asa, geçen yıl zeytinde yok yılı olduğunu, bu yıl ise tarihi rekolte artışı yaşandığını dile getirerek, şunları kaydetti: "Tarihi bir rekolte artışının yaşandığı bu yılda, üretici ortaklarımızı piyasa şartlarından korumak için geçtiğimiz yılın fiyatları avans fiyat olarak belirlenmiştir. Tarım ürünlerinde fiyat, arz ve talebe göre oluşur. 2023’te yapılan ikinci fiyat artışı arzın yüksek olması ve ürün alımında yaşanan sıkıntı sebebi ile yapıldı."
Tüm Zamanların En Yüksek Rekoltesi!
Asa, sözlerini şöyle sürdürdü: "Marmarabirlik’in ticari çarkını çevirebilmesi için en az 35 bin ton ürün alması gerekir. Geçtiğimiz yıl da 35 bin ton zeytin alınabilmiştir. Bunun altında bir miktar olursa faaliyetinden zarar eder. Bu yıl ise tam tersi bir tablo var. Bütün kooperatif bölgelerimizde tüm zamanların en yüksek rekoltesi yaşanıyor. Gelen rekolte beyanı 99 bin 300 ton."
Hasadı Zamana Yayın Çağrısı
Marmarabirlik’e gelen rekolte beyanı 99 bin 300 ton olmasına rağmen 60 bin ton ürün alım yapmayı planladıklarını dile getiren Asa, hasadın ise zamana yayılması gerektiğini ifade etti. Asa, sözlerini şöyle tamamladı: "Sofralık ve yağlık zeytinin hasadında aceleci davranılırsa arz fazlalığı oluşabilir. Arz ve talep dengesini iyi yönetmek gerekir. Arz fazlalığı oluşmaması için üreticimizin hasadı zamana yayması gerekir.”