Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Özge Çümlek'in haberine göre; Geçtiğimiz günlerde Türkiye’deki çok sayıda ilde olduğu gibi Aydın’da da etkili olan zirai don, başta üzüm olmak üzere kiraz, vişne, erik, armut, incir ve ceviz gibi pek çok üründe büyük zarara neden oldu. Ürünleri don zararından korumak için gece boyunca saman yakma ve su püskürtme gibi önlemler alan Aydınlı üreticiler, tüm çabalarına rağmen felaketin önüne geçemedi. SOL Parti Aydın İl Sözcüsü Nihat Fırat, konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, doğal afetlerin yükünü hiçbir sorumluluğu olmayan köylü ve çiftçilerin omuzladığını belirterek, “Aydın’daki çiftçilerin ve köylülerin zararları yerinde tespit edilip, derhal karşılanmalıdır” çağrısında bulundu.
“AYDINLI ÇİFTÇİLER ÜRÜNLERİNİ KURTARAMADI”
Bugüne kadar, bu mevsimde ve ülkenin her yerinde bu kadar yaygın ve etkili bir zirai don zararının görülmediğine dikkat çeken Fırat, “Meteoroloji kurumlarının uyarılar üzerine; çiftçilerin kendi olanakları ölçüsünde gece boyunca saatlerce saman yakma, dumanla sisleme, su püskürtme gibi önlemler almalarına rağmen zirai don zararından ürünlerini kurtaramamışlardır. Başta üzüm olmak üzere kiraz, vişne, erik, armut, incir, ceviz gibi Aydın'da yetişen belli başlı ürünler büyük ölçüde zarar görmüştür. Başkaca bir geliri olmayan ve bu tür doğal felaketlerin oluşmasına neden olan küresel ısınmada hiç bir payı olmayan bu köylüler ve çiftçiler iklim krizinden en büyük zararı görmektedirler. Güya iklim krizini çözmek için hazırlanan, meclis genel kurulunda görüşülen ve tepkiler üzerine şimdilik geri çekilen "iklim yasası" iklim krizinin çözümünü değil, karbon ticareti yapıp, kirleticilerin para kazanmasını hedeflemektedir” dedi.
“DEVLET ÇİFTÇİSİNİN KORUMAK ZORUNDADIR”
Bundan sonraki süreçte aşırı sıcak, dolu, don, sel, susuzluk gibi doğal felaketler gündemden eksik olmayacağını belirten Fırat, “Bu nedenle, Devlet köylüsünü ve çiftçisini korumak, bu tür doğal felaketler karşısında alınacak önlemler konusunda onları desteklemek zorundadır. Zarar gören köylülerin banka borçları taksitlendirilerek ertelenmeli ve önümüzdeki dönem yapacağı yatırımları için sıfır faizli ek kredi sağlanmalıdır. Çiftçilerin ve köylülerin zararları yerinde tespit edilip, derhal karşılanmalıdır. Köylülerin ve çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri için gerekli önlemler acilen alınmalıdır. Aksi halde, köylülerimizin ve çiftçilerimizin tarımsal faaliyeti sürdürmeleri bir beka sorunu haline gelecektir” ifadelerini kullandı.