Kasım 2012’de yürürlüğe giren 6360 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile Türkiye çapında 16 bini aşkın kırsal mahalle köy statüsünü kaybetti. Aydın'da da bulunan çok sayıda mahalle, 2026 yılında emlak vergisiyle tanışacak. Uygulama daha önce 2022 yılı sonuna ertelenmişti. Bu yıl ödemelerinin başlaması gereken emlak vergisi ile ilgili muafiyet süresinin 2026 yılına ertelendiği belirtildi.
Aydın Kapsam Dahilinde!
6360 sayılı kanun kapsamında aralarında Aydın'ın da bulunduğu 30 ilde 16 bin 220 köy, kırsal mahalleye dönüştürüldü. Yine aynı değişiklikle bin 53 belde de mahalle statüsü aldı. Daha önce belediye ve mücavir alan sınırları dışında olmayan taşınmazlar emlak vergisine tabi değilken, bu değişiklikler çerçevesinde artık tabi hale geldi.
2026 Yılı İtibariyle Başlayacak
Yasa kapsamında büyükşehir belediyesi olan Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Ordu, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van illerinde il mülki sınırları içinde köyden mahalleye dönüşen mekanlar da kapsam dahilinde olacak. Emlak vergisi ödemeleri, 2026 yılı itibariyle başlayacak.
Kırsal Mahallelere Tanınan Haklar
Bununla birlikte kırsal mahallelere tanınan bazı haklar da bulunuyor. İş yeri olarak kullanılan bina, arsa, araziler açısından gelir vergisi muafiyeti olan esnaf veya basit usulde vergilendirilenler emlak vergisi ödemezken, tarımsal amaçlı kullanılan arsa ve arazileri kullananlar da emlak vergisinden muaf olacak.
Yüzde 50 İndirim
Kırsal mahallelerde bina, arsa, arazilerde ticaret, sanayi ve turizm tesisi yapılması veya işletilmesi durumunda ise emlak vergisi yüzde 50 indirimli uygulanırken, bilanço esasına göre defter tutanlarda ise muafiyet olmayacak. Yine kırsal mahallelerde yapılacak inşaatlarda ruhsat harçları ve imarla ilgili harçlar ve belediye gelirleri kanunu kapsamındaki tüm vergi ve harçlar yüzde 50 indirimli uygulanırken, içme ve kullanma su ücretlerinin de en düşük tarife dikkate alınarak konutlarda yüzde 25’i, iş yerlerinde ise yüzde 50’yi geçmeyecek şekilde belirleneceği kaydedildi.
Ödenmişse Geri Alınabiliyor
Kırsal mahalle statüsü kazanmış mahallelere tanınan muafiyetlere rağmen bazı belediyeler tarafından vergilerin alındığına da dikkat çekildi. Böylesi bir durumla karşılaşmış olan vatandaşların geriye dönük olarak 5 yıl içerisinde ödedikleri bu fazla emlak vergisi ve diğer belediye gelirleri kapsamında ödenen vergileri geri alma haklarının bulunduğu ifade edildi. Vatandaşların bu konuda ilgili belediyeye giderek muafiyet durumunu anlatır dilekçe sunması gerektiği kaydedildi.