Aydın Hedef Gazetesi'nden Özge Çümlek'in haberine göre; Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde yaşayan 54 yaşındaki Hikmet Göktaş, 43 yıldır tatlıcılık yaparak evin geçimini sağlıyor.
Aslen Sultanhisarlı olan Göktaş, “Eskiden 7 pazar geziyordum, şimdi sadece 2 pazar geziyorum. Sultanhisar ve Köşk pazarı. Sultanhisar’da kendi imalathanem var ve 1981 yılından bu zamana hem dükkanımda hem de pazarlarda tarihi şambali tatlısının satışını yapıyorum” ifadelerini kullandı.
“ESKİ TADI KALMADI”
Tarihi şambali tatlısını yeni nesil gençlerin çok bilmediğini dile getiren Göktaş, “Eskiden sabahları vatandaşlar, simit ve şambali ile kahvaltı yapardı. Hem dükkanımda hem de pazarlarda vatandaşların ağzı tatlandırdı. Sabah satışlarım çok güzel olurdu. Şimdi tatlıyı bilen olmayınca tatlının da eski tadı kalmadı” diye konuştu.
SIRRI HAMURUNDA
Şambalinin püf noktasını anlatan Göktaş, “Bu tatlının sırrı hamurunda. Püf noktası hamurunun yağsız olması. Bu tatlının kıvamı bu şekilde tutturulmalıdır. Yağ katıldığı taktirde kekten farkı kalmaz, kendi özelliğini kaybeder. Revani yemiş olursunuz” dedi.
“VATANDAŞ ÖNCE TENCEREYE GİRECEK YEMEĞİ DÜŞÜNÜYOR”
Fiyatı hakkında da bilgi veren Göktaş, “Tarihi şambali tatlısının tanesi 25 lira. Önceden rağbeti çoktu, parası az olsa da değerliydi ve kazandırıyordu. Şimdi alan oluyor ama değeri bilinmiyor, o yüzden fiyatı fark etmiyor. Ekonomik kriz dolayısıyla da satışlar azaldı. Vatandaş önce tencereye girecek yemeği düşünüyor. O yemekten para artarsa tatlı alacak. Satış artık karın doyurmuyor, işi bırakma noktasındayız” diye sözlerine ekledi.