Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Türker Kocakahya'nın haberine göre; Geçtiğimiz günlerde sahnede fenalaşarak hayatını kaybeden sanatçı Volkan Konak’ın ani ölümü, ani kardiyak ölüm (AKÖ) vakalarının ne kadar ani ve sessiz gelişebileceğini bir kez daha gözler önüne serdi. ADÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mücahit Avcil, ani kardiyak ölümlerin çoğunun ventriküler taşikardi (VT) veya ventriküler fibrilasyon (VF) gibi ölümcül ritim bozukluklarına bağlı olduğunu belirtti.
"BEKLENMEDİK ÖLÜMLERDİR"
Avcil, kalp durması durumunda 6-7 dakika içinde elektroşokla müdahale edilmezse kalbin tamamen duracağını ve asistoli gerçekleşeceğini vurguladı. Avcil, “Ani kardiyak ölüm (AKÖ), genellikle belirti vermeden ya da bilinen bir hastalık öyküsü olmadan, kalbin ani durmasıyla gerçekleşen beklenmedik ölümlerdir. Bu ölümlerin çoğu, ventriküler taşikardi (VT) veya ventriküler fibrilasyon (VF) gibi ölümcül ritim bozukluklarına bağlıdır. 6-7 dakika içinde elektroşokla müdahale edilmezse kalp tamamen durur ve asistoli gerçekleşir" dedi.
AVCİL YAPILMASI GEREKENLERİ AKTARDI
Geçtiğimiz günlerde sahnede fenalaşarak yaşamını yitiren sanatçı Volkan Konak’ın yaşadığı durumum, ani kardiyak ölümlerin ne kadar ani ve sessiz gelişebileceğini gösterdiğini kaydeden Avcil, "Olay anında hekim bir meslektaş tarafından kalp masajına başlandığı görülse de, çevredeki bazı kişilerin hastayı oturtmaya çalıştığı görülmektedir. Böyle bir olayda ilk olarak bilincin kontrolü, 112’nin aranması, ardından kalp masajı ve en kısa sürede otomatik eksternal defibrilatör (AED) cihazının uygulanması gerekir” dedi.
“ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Bu cihazların kamusal alanlarda bulundurulmasının zorunlu hale getirilmesinin birçok hayatın kurtulmasına vesile olacağını dile getiren Avcil, “Ülkemizde bununla ilgili yasal taslak hazırlıklarının olduğunu biliyoruz. Üniversitemiz, ASELSAN iş birliğiyle kampüsün 15 noktasına AED cihazları yerleştirerek Türkiye’ye örnek bir uygulama kazandırmıştır. Öğrencilerimiz ve personelimiz bu konuda eğitim almış; ayrıca acil tıp hocalarımızın yürüttüğü merkezimiz aracılığıyla toplumun her kesimine açık eğitimler verilmeye başlanmıştır. Ülkemizde ani kardiyak ölüm sonrası hayatta kalma oranı %2’nin altındayken, bu eğitimi yaygınlaştırmış ülkelerde bu oran %35’in üzerindedir.
Bir acil tıp profesörü olarak, toplumsal bilinci artırmayı ve bu alandaki eğitim ile sertifikasyon programlarını yaygınlaştırmayı önemli bir sorumluluk olarak görüyorum. Ülkemizin sağlık sistemi birçok alanda ileri düzeyde olsa da, temel yaşam desteği ve ilk yardım alanlarında eğitim ve farkındalığın artırılması büyük önem taşımaktadır. Hastane olarak bu konuda üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.