Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Özge Çümlek'in haberine göre; Sarı nokta hastalığının gözün merkezinde bulunan makülayı etkileyerek merkezi görmede bozulmalara neden olduğunu söyleyen Çakmak, “Hastalığın belirtileri arasında görmede azalma, bulanık görme, renklerin soluk görünmesi ve düz çizgilerin eğik ya da dalgalı görünmesi yer alıyor” ifadelerini kullandı.
BU DURUMLAR BÜYÜK RİSK TAŞIYOR
Sarı nokta hastalığında riskin yaşla birlikte arttığını dile getiren Çakmak, “75 yaş üstü bireylerde görülme oranı yaklaşık %25. Sigara içmenin hastalığa yakalanma riskini 3 kat artırdığı, sigara dumanına maruz kalmanın ise 2 kat artırdığı belirtiliyor. Ailede hastalık geçmişi, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kalp-damar hastalıkları ve vitamin-mineral eksiklikleri de risk faktörleri arasında. Ayrıca, aşırı güneş ışığına maruz kalmak da bir risk oluşturuyor” diye konuştu.
İKİ ANA TİPE AYRILIYOR
Hastalığın iki ana tipe ayrıldığını aktaran Çakmak, “Kuru ve yaş tipi. Kuru tip genellikle yavaş ilerliyor ve görme kaybı uzun dönemde gelişiyor. Yaş tipi ise retina altında anormal damarların oluşmasına yol açarak sıvı sızıntısı ve kanama ile görme kaybına neden olabiliyor. Yaş tip hastalarda, skar dokusu oluşumu ile merkezi görme kaybı yaşanabiliyor.
Tedavi sürecinde, kuru tip hastalıklarda düzenli doktor ziyaretleri ve antioksidan vitamin-mineral takviyeleri öneriliyor. Yaş tipinde ise göz içine yapılan anti-VEGF ilaç enjeksiyonları görme kaybını azaltma ve koruma sağlıyor” dedi.
BESLENME DÜZENİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Göz Hastalıkları Anabilim Dalı olarak, hafta içi her gün anti-VEGF ilaç enjeksiyonlarını uyguladıklarını kaydeden Çakmak, beslenme düzenine önemi hakkında da konuştu. Sarı nokta hastalığı olan bireylerin doymuş yağ ve kolesterolden kaçınarak bol meyve ve sebze içeren dengeli bir diyet uygulamalarının önem taşıdığını vurgulayan Çakmak, “Özellikle C ve E vitamini, lutein, zeaksantin, çinko ve bakır yönünden zengin besinler tercih edilmelidir. Ayrıca, omega-3 yağ asitleri içeren gıdalar da hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir” ifadelerini kullanarak uzman gözetiminde beslenme ve tedavi sürecine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.