Posta’nın haberine göre; Son dönemde aile hekimlerini ilgilendiren düzenlemeler tartışmalara yol açarken, hekimler geçtiğimiz hafta iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Bakanlık, bu süreçte aile hekimlerine yönelik yeni bir sistem üzerinde çalıştığını belirtti. Yeni yıldan itibaren vatandaşların sağlık hizmetlerinden daha etkin yararlanmasını sağlamak amacıyla aile hekimliği sistemine dijital altyapı entegre edilecek. 

DİJİTAL SİSTEM HAYATA GEÇİYOR 

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, düzenlemelerle ilgili açıklamalarda bulunarak, “Aile hekimliği ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasındaki bağlantıyı dijital olarak kuruyoruz. 1 Ocak 2025 itibarıyla devreye girecek sistemle, aile hekimleri, devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerindeki doktorlar hastaların tüm geçmiş tıbbi bilgilerine ulaşabilecek. Örneğin, bir hasta aile hekiminden üniversite hastanesine sevk edildiğinde, oradaki doktor, hastanın durumu hakkında detaylı bilgiye sahip olacak” dedi. 

Aydın’da yağış başladı: Sokaklar boş kaldı Aydın’da yağış başladı: Sokaklar boş kaldı

AİLE HEKİMİ SAYISI VE YENİ MERKEZLER 

Demirkol, aile hekimliği sisteminde kapsamlı bir değişim sürecine girildiğini belirterek, “Nüfus bazlı sistemden, değer bazlı sisteme geçiş yaptık. Bu süreçte aile hekimi sayısını artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca 1bin yeni aile hekimliği binası ve 100 Sağlıklı Hayat Merkezi inşa edeceğiz. Yanlış poliklinik başvurularını da en aza indirmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.   

TEŞVİKLERLE BÜYÜK ARTIŞ 

Yeni düzenlemeyle birlikte teşvik sisteminde önemli değişiklikler yapıldığını vurgulayan Demirkol, “Bir aile hekiminin bakmakla yükümlü olduğu hasta sayısını 4 binden 3 bin 500'e düşürdük. Daha önce en yüksek teşvik olan 14 bin 883 TL’yi kazanmak için hekimlerin günde 76 muayene yapması gerekiyordu. Şimdi bu teşvik yüzde 200 artışla 44 bin 648 TL'ye çıktı. Kayıtlı nüfusu 1.000 olan bir aile hekimi, günlük ortalama 16 muayene ile bu teşviki alabilecek. Ayrıca kronik hastalık takibi için ek teşvikler getirildi. 40 yaş üstü hastalar için daha yüksek katsayı uygulanacak” ifadelerini kullandı. 

“100 YA DA DAHA AZ REÇETE YAZARSA ÖDÜLLENDİRLİECEK” 

Türkiye'nin antibiyotik kullanımında dünya ortalamasının üç katı olduğunu belirten Demirkol, “Aile hekimleri, antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu gibi ilaçların kullanımını azaltmaları durumunda teşvik alacak. Geçen yıl 100 reçete yazan bir aile hekimi, bu yıl 100 veya daha az reçete yazarsa ödüllendirilecek. Bu uygulama ile dirençli mikroorganizmaların yayılmasını önlemeyi hedefliyoruz. Kesinti olmayacak, aksine yazabilecekleri ilaç yelpazesini genişlettik” dedi. 

MEMNUNİYET İÇİN EK TEŞVİK 

Aile hekimlerinin hasta memnuniyetini artırması durumunda ek teşvik alacağını açıklayan Demirkol, “İl ortalamalarının üzerinde memnuniyet sağlayan hekimlerimize ek ödemeler yapılacak. Ayrıca aile hekimleri için hastane randevularında yüzde 10’luk bir kontenjan ayrıldı ve bu oran giderek artacak” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ